7 лютого, 2019

Митрополит Епіфаній очолив Православну Церкву України

Митрополит Львівський Димитрій Рудюк передає Митрополитові Епіфанію мантію. (Фото: Микола Лазаренко)

КИЇВ. – 3 лютого у столиці відбулася інтронізація нового предстоятеля Православної Церкви України Митрополита  Епіфанія.

Вранці біля Софії Київської було небагатолюдно. Керівництво церкви вирішило не кликати паству на Софійську площу, обмежившись трансляціями по телевізору. Місця в соборі св. Софії багато, але зона оглядовости (там, де можна побачити всю службу) невелика. Верхні ж поверхи були недоступними для глядачів з міркувань безпеки.

Були запрошені Президент України Петро Порошенко‚ уряд, народні депутати‚ провідники політичних сил, духовенство, посли, члени делеґацій Константинополя. На церемонії були також Патріярх Української Греко-Католицької Церкви Святослав, предстоятелі Римо-Католицької Церкви та протестантських церков. Почесний Патріярх Філарет не був присутній на церемонії через стан  здоров’я. Він надіслав своє привітання Епіфанію.

На Софіївській площі відбулось Богослужіння на могилі першого Патріярха Української Православної Церкви Київського Патріярхату Володимира Романюка‚ смерть якого і неможливість поховати його у дворі св. Софії було важкою травмою для всіх людей, які мріяли про автокефалію. Митрополит Епіфаній і духовенство свій молитовний день вирішили почати з заупокійної служби на могилі одного з батьків автокефалії.

У храмі була відслужена Літургія‚ котра поєднувала чин інтронізації, до якої входило зведення митрополита на престол, вручення йому мантії і після читання молитви вручення жезла. Саму церемонію інтронізації провели представник Вселенського Патріярхату Митрополит Гальський Емануїл, колишній предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви Митрополит Макарій та Митрополит Вінницький Симеон (раніше був в УПЦ Московського Патріярхату). Вони по черзі посадили Митрополита Епіфанія на спеціяльно виготовлений для нього трон з виголосом „Аксіос“ (достойний, гідний).

Після цього Епіфанію піднесли ознаки предстоятельського сану: хрест підніс Митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан, панагію (невеликий образ Богоматері) підніс Митрополит Української Православної  Церкви в Канаді Юрій, другу панагію підніс Митрополит Української Православної Церкви США Антоній.

Митрополит Епіфаній у день інтронізації. (Фото: Микола Лазаренко)

Після облачення в ці церковні символи інтронізація вважається довершеною, і Митрополит Епіфаній став повноцінним предстоятелем помісної Православної Церкви України.

Митрополит Емануїл вручив предстоятелю посох‚ Митрополит Львівський Димитрій Рудюк передав Митрополитові  Епіфанію пурпурову мантію‚ яку має право носити тільки він.

Останнім виступив Президент П. Порошенко‚ який привітав Митрополита Епіфанія з днем народження (інтронізація відбулася в день народження нового предстоятеля), подякував колишнім і нинішнім батькам автокефалії, своїм співпрацівникам у парляменті і державним відомствам, які доклали руку до процесу.

До нового предстоятеля підходив український політикум привітати. І вся Софія співала многоліття новій Українській Церкві.

Коментарі закриті.