26 червня, 2019

ПАРЕ повертає Росію до Асамблеї

Учасники пікету 25 червня біля Посольства Німеччини в Україні на знак протесту проти рішення Парляментської асамблеї Ради Европи про повернення представників Росії у ПАРЕ. (Фото: Стефан Франко/EPA/EFE, Радіо Свобода)

КИЇВ. – Делеґати Парляментської Асамблеї Ради Европи (ПАРЕ) 25 червня проголосували за повернення Росії до ПАРЕ вперше після 2015 року попри спротив української делеґації. Документ підтримали 118 депутатів, 62 проголосували проти, 10 утрималися. 

Українські депутати призупинили участь у сесії ПАРЕ у відповідь на рішення зняти санкції з Росії та повернути їй право голосу в ПАРЕ без виконання Кремлем будь-яких зобов’язань. 

Міністерство закордонних справ України 25 червня оприлюднило заяву про те‚ що схвалена ПАРЕ резолюція є неприпустимою поступкою Російській Федерації, яка з 2014 року здійснює збройну аґресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Европи. 

У заяві сказано: „Те, що відбулося сьогодні в ПАРЕ, є свідченням відходу від задеклярованих стандартів, принципів та цінностей Ради Европи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації. На жаль, це сталося внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської аґресії проти України, а з іншого – заохочує аґресора, йдучи йому на поступки“.

МЗС України вважає‚ що ПАРЕ  втратила свій авторитет і більше не може відігравати ролю, якою її наділили батьки-засновники.

„Моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Европи. Це були саме ті країни, які у своїй нещодавній історії або були окуповані СРСР, або сьогодні потерпають від російської окупаційної влади, яка продовжує здійснювати аґресію і вбивати їхніх громадян. І саме вони достойні вважатися справжніми захисниками цінностей тієї Европи, до якої належить Україна“‚ – сказано у заяві. 

Протести з цього поводу 25 червня відбулися у Києві‚ Страсбурзі та інших містах. Під стінами Ради Европи люди з прапорами України та Грузії закликали ПАРЕ негайно скасувати рішення. 

У ПАРЕ на 26 червня призначене голосування щодо оскарження повноважень російської делеґації. Для цієї процедури необхідно було набрати голоси 30 парляментаріїв з п’яти країн. Тепер питання розгляне спеціяльна комісія на основі доповіді, яку представлять у другій половині дня 26 червня. При цьому делеґація, чиї повноваження оскаржуються, бере участь в роботі ПАРЕ, але не голосує за своє питання.

Коментарі закриті.