26 січня, 2018

ПАРЕ визнала Росію аґресором

СТРАСБУРҐ. – 23 січня Парляментська Асамблея Ради Европи (ПАРЕ) підтримала резолюцію про гуманітарні наслідки конфлікту на сході України. Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка перебуває у Страсбурзі.

„З усіма нашими поправками прийнята резолюція про гуманітарні наслідки війни в Україні, яка ще раз нагадує про відповідальність Росії за гуманітарну катастрофу і системне порушення прав людини в Криму і на Донбасі“, – повідомила І. Геращенко.

У резолюції вперше згадується закон про реінтеґрацію Донбасу, де Росію визнали аґресором. Росію закликали дотриматися всіх попередніх резолюцій, що стосуються Донбасу та Криму, а також забезпечити безперешкодний доступ міжнародних організацій до непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Автором доповіді, яку заслухали в ПАРЕ перед обговоренням та голосуванням, був литовський депутат Еґідіюс Варейкіс.

За резолюцію проголосували 56 депутатів, утрималися 10 із 66 депутатів.

„Асамблея закликає російську владу припинити всю фінансову та військову підтримку, надану незаконним збройним угрупованням в Донецькій та Луганській областях, припинити визнавати їхні пашпорти та інші документи“, – сказано у резолюції.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту посилити санкції проти Росії після заяви про намір не виконувати резолюції ПАРЕ. Про це повідомила речник МЗС України Мар’яна Беца.

У Раді Европи назвали точну суму боргу, який досі не сплатила Російська Федерація. Міністер закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, який очолює Кабінет міністрів Ради Европи, сказав: „Якщо Росія й надалі буде утримуватися від сплати внесків у 2018 році, це буде дорівнювати втрати 33.8 млн. евро з бюджету“. У 2017 році Росія недоплатила до бюджету Ради Европи 22.3 млн. евро. „Я сподіваюся, що Російська Федерація поновить виконання своїх зобов’язань і поновить виплати в бюджет“, – сказав голова Кабінету міністрів Ради Европи.

 

Коментарі закриті.