16 лютого, 2018

Оперу поставили у церкві

Священик Майкл Перрі (в центрі) з виконавцями опери „Літургія“. (Фото: Мирослава Роздольська)

НЮ-ЙОРК. – Музично-теартальне дійство „Літургія“ показала 27 січня у Римо-католицькій церкві Our Lady of Refuge Church, в Брукліні, група українських молодих мистців. У їх складі були оперні співаки Мар’яна Головко (сопрано), Анна Марич (сопрано), Олександра Мельє (мецо-сопрано), Андрій Кошман (баритон), Руслан Кірш (баритон), Євген Рахманін (бас).

Звучала музика композиторів Романа Григоріва та Іллі Розумейка за їхніми оперними творами „Йов“, „Вавилон“, „Ковчег“ та „Воцек“ (за романом Юрія Іздрика) протягом двох годин. Композитори грали її на парному роялі разом з Жанною Марчинською (віолончель), Андрієм Надольським (ударні інструменти) та Володимиром Роздольським (орган). В. Роздольський приєднався до своїх колеґ у Ню-Йорку і став організатором цього музично-театрального дійства у храмі. Орган був вперше використаний у такій композиції. Цей інструмент – один з найстарших у Ню-Йорку‚ має понад 50 років.

Священик Майкл Перрі читав з амвону „Одкровення від Івана Богослова“. На головній стіні храму була проєкція рук‚ які змінювалися. Біблійне попередження-пророцтво усе тривожніше звучало мовою музики, передавалося співом. Світло пронизувало темряву і проростало розлогим гіллям. 12 разів протягом двох годин холодний наступ темряви поборювали світло й віра. Довіра до Творця перемагала безнадію.

Спонзором експериментальної прем’єри молодих українських мистців став о. М. Перрі. Акустика храму була чудова, діяло потужне озвучення та освітлення, працювали чотири телевізійні камери.

Артисти називають себе музично-театральною формацією „Нова опера“, що працює під керівництвом відомого режисера Влада Троїцького. Приїхали українські мистці до США на запрошення організаторів всесвітньо-відомомого фестивалю „Prototype“, де показали сучасну українську оперу „Ійов“ в Ню-Йорку. Її написали два роки тому Р. Григорів та І. Розумейко. Опера стала досить популярною в Україні та за її межами. Талановитими виконавцями зацікавились організатори відомих фестивалів у різних країнах світу і запросили їх взяти участь.

Ідея „Літургії” у поєднанні музики кількох опер на біблійну тематику виникла за вечерею у о. М. Перрі, який приймав артистів та надав їм помешкання у парафіяльному домі на час перебування у Ню-Йорку. Сам о. М. Перрі має українське коріння в третьому поколінні й хоча українською мовою не володіє‚ але прихильно ставиться до всього українського.

Американська публіка на прем’єрі захоплено апльодувала. Артисти наприкінці прем’єри пішли в усі кінці храму, б’ючи паличками у тарелі й відтворюючи чисті звуки. Ударні палички світились у темряві, немов свічки, і були ще одним символом перемоги світла над темрявою.

Таких цікавих художніх прийомів було багато‚ коли на фоні боротьби Добра і Зла звучала пісня „Аве Марія“, коли на початку дійства голоси долинали з чотирьох кінців храму, символізуючи хрест‚ коли наприкінці з тихими чистими звуками вони зійшлись у коло.

Коментарі закриті.