28 вересня, 2018

Олександер Шугай представив нову книжку

РОМНИ‚ Сумська область. – У районній бібліотеці 15 червня відбулася зустріч із відомим письменником Олександром Шугаєм, представником Фундації ім. Івана Багряного. О. Шугай – корінний роменець (народився у місті 15 вересня 1940 року)‚ поет, прозаїк, есеїст, перекладач, автор багатьох книг‚ дослідник життя і творчости Івана Багряного, Аркадія Казки, Василя Мисика, Григора Тютюнника та інших авторів. 

Роменська районна бібліотека носить ім’я Йосипа Дудки, якого О. Шугай знав особисто. Вчитель і поет Й. Дудка під час комуністичного режиму був позбавлений можливості не тільки працювати на улюбленій педагогічній ниві, а й друкуватися в пресі. Після проголошення незалежности України саме О. Шугай допоміг видати збірку творів Й. Дудки „Собори душ“, написавши до неї передмову. На жаль, до дня виходу збірки Й. Дудка не дожив, але добра пам’ять про нього залишилася.

Цього разу О. Шугай презентував землякам свою нову книгу „Надхнення“, куди увійшла лірика, гумор, присвяти, епітафії та переклади. У післямові до неї відомий професор Василь Яременко написав: „Для мене поезії О. Шугая несуть неубутній чар ідеї залишатися самим собою. У цьому і є життєствердна сила його творів“.

До книжки увійшло також дослідження О. Шугая про перебування Тараса Шевченка в Ромні 1845 року зі світлиною тієї дороги, якою їхав поет. Т. Шевченка привабив тоді не Іллінський ярмарок, який у ті дні відбувався тут і про який досі писали всі інші дослідники, а саме прадавнє місто Ромен, із яким пов’язано багато історичних подій. 

Тут було розташовано штаб-квартиру шведського короля Карла XII, з яким зустрівся гетьман Іван Мазепа, вирушаючи на битву з військами московського царя Петра І. Цікаво, що капітальний мурований будинок простояв аж до днів незалежности України. О. Шугай дізнався про нього не тільки з архівних джерел, а й з усних переказів земляків, бо цей провулок неофіційно вони називали не інакше, як Королівським.

А ще у книзі вміщено листи Ліни Костенко до О. Шугая, коли він був редактором її унікальної книжки віршів та поем „Неповторність“, яка з неабиякими труднощами побачила світ у видавництві „Молодь“. На знак протесту проти утисків цензури поетеса змушена була тоді навіть оголосити голодування.

О. Шугай на зустрічі читав поезії, ділився спогадами та відповів на численні запитання земляків. На цій зустрічі була присутня також донька Й. Дудки Надія Карпенко, колишня вчителька, а нині активна громадська діячка.

Поетичні рядки прозвучали в бібліотеці під оплески присутніх:

Ромен-цвітом охрещена
Моя рідна Роменщина.
Ромен-цвітом ще й травами,
Козацькими литаврами.

Коментарі закриті.