28 вересня, 2018

Відкрили меморіяльну дошку

Меморіяльна дошка на честь Івана Багряного. (Фото: інтернет-сторінка Краснопілля)

КРАСНОПІЛЛЯ‚ Сумська область. – Мальовниче село пишається іменем Івана Багряного, який навчався тут на початку 1920-их років у художньо-керамічній школі. Саме йому, видатному письменникові та громадсько-політичному діячеві, 5 липня було відкрито меморіяльну дошку на стіні саме того старовинного двоповерхового приміщення (нині тут професійно-технічне училище), в якому й навчався малярській та гончарній справам 14-літній Іван Лозов’ягін (Іван Багряний).

Відкриття меморіяльної дошки – ініціятива дослідника творчости письменника, переможця Всеукраїнського конкурсу „Краща книжка України. 2017“ Сергія Козака та Фундації ім. Івана Багряного. 

Ідею підтримали очільники місцевої влади, краєзнавець Олександер Козир, редактор часопису „Перемога“ Олександер Моцний. Усі разом вони зробили все для того, щоб згадану ініціятиву усього за кілька місяців перетворити у свято відкриття меморіяльної дошки, яке вже увійшло до літопису національної культури Слобожанщини.

Участь в урочистостях взяли селищний голова Юрій Яремчук, голова районної ради Віталій Савоненко, голова обласної організації Національної спілки письменників України Олександер Вертіль, письменник С. Козак, композитор Мар’ян Пуляк, який разом з О. Вертілем написав пісню про І. Багряного, вчителька української мови й літератури Олена Прийма, краєзнавець О. Козир, а також численна краснопільська громада, представники засобів масової інформації.

На прохання мешканців Краснопілля Фундація ім. Івана Багряного вже
розпочала акцію забезпечення місцевих шкіл та бібліотек його творами‚ а також книгами інших авторів з української діяспори, яка також сприятиме
створенню куточка письменника і громадського діяча у стінах училища. 

Коментарі закриті.