2 квітня, 2020

Незабутні зустрічі в Ню-Йорку

У Науковому Товаристві ім. Шевченка в Ню-Йорку зустрілися (зліва): Василь Лопух, Лідія Слиж, Валентина Шемчук та Василь Махно. (Фото: Марко Слиж)

Незабутнім стало відвідання в Ню-Йорку Наукового Товариства ім. Тараса Шевченка разом з очільницею Ню-Йоркської округи Союзу Українок Америки Лідією Слиж.

НТШ у власному чотириповерховому будинку має архіви, бібліотеку, конференційну залю та залю для зустрічей. Нас гостинно зустрів першим фахівець книгозбірні Марко Слиж. Надзвичайно приємно було познайомитися з директором Адміністрації НТШ в США, співзасновником Центру демографічних та соціоекономічних досліджень українців у США Василем Лопухом.

Він та автор 20 книжок віршів і прози Василь Махно, з котрим відбувся жвавий діялог про Україну й українське життя в Америці, – члени Управи НТШ в Ню-Йорку. Письмен­ник розповів про свій новий роман „Вічний календар“ – історію родин Західного Поділля від ХVII ст. до нашого часу та подарував Полтав­ському обласному відділенню Міжнародної організації „Жіноча громада“ том „Записок НТШ-А“. Я передала видання про Полтаву, де 1845 року побував Тарас Шевченко. Книга надрукована нашими містами-партнерами в Німеччині.

Ми відвідали Український Інститут Америки (УІА)‚ який було засновано 1948 року винахідником і підприємцем Володимиром Джусом з галицького села Чернихівці. Від 1955 року УІА належить придбаний нашим співвітчизником у Ню-Йорку палац Авґуста та Анни ван Горн Стайвесант. Інститут невтомно розбудовує співпрацю з культурними американськими установами, плекає національну пам’ять. Приміщення як мистецька споруда перебуває під охороною держави.

Майже 100 років непохитно служить справі збереження українства, розвою української освіти, допомоги рідній землі Союз Українок Америки. До його ошатної оселі запросила Л. Слиж‚ а її чоловік художник Свято­слав Левицький подарував Полтав­ському обласному відділенню Між­народної організації „Жіноча громада“ картину „Яремча“. СУА розмішується в будівлі Українського Конґ­ресового Комітету Америки, котрий із 1940 року представляє інтереси українців США.

 

Валентина Шемчук‚ заслужений працівник культури України, голова Полтавського обласного відділення Міжнародної організації „Жіноча громада“, Полтава.

Коментарі закриті.