12 грудня, 2019

Національна симфонічна оркестра України виступила в Конектикаті

Національна оркестра України (дириґент Володимир Сіренко, скрипалька Соломія Івахів, челістка Софі Шао) у Джорґенсен Центрі. (Фото: Karin Carlson)

СТОРС‚ Конектикат. – Національна симфонічна оркестра України (головний дириґент Володимир Сіренко) вчергове виступає у США. 22 листопада один з концертів відбувся в Центрі виконавських мистецтв Джорґенсена в Університеті Конектакуту. Разом з оркестрою виступали скрипалька Соломія Івахів та віольончелістка Софі Шао, які викладають в цьому університеті.

В Центрі Джорґенсена звучали „Шоста симфонія“ Петра Чайковського, „Концерт для скрипки та віолончелі з оркестром ля мінор, op. 102“ Йоганнеса Брамса (1887) та „Американська рапсодія“ сучасного американського композитора Кеннета Фукса. Останній також викладає в Університеті Конектикату й нещодавно отримав премію „Grammy“ в номінації „Найкращий клясичний збірник“ за запис власної музики з Лондонською симфонічною оркестрою під орудою американської дириґентки Джо Анни Фаллетті. Концерт  Брамса було написано для скрипаля Йозефа Йоахіма і віольончеліста Роберта Гаусмана.

Учасники концерту (зліва): композитор Кеннет Фукс, челіста Софі Шао, скрипалька Соломія Івахів, дириґент Володимир Сіренко. (Фото: Renee Fournier)

Виконавці блискуче передали слухачам барвистість і красу твору, а публіка‚ стоячи‚ щиро нагородила їх оплесками.

В кінці концерту прозвучав вигук у залі „Слава Україні!“, на який оркестра щиро та голосно відповіла „Героям слава!“.

Це не перший спільний виступ знаних виконавиць з цією оркестрою. В липні 2019 року з підтримкою Посольства США в Україні, Українського Інституту Америки та Університету Конектикату в Києві вже лунала музика американських та европейських композиторів, зокрема й українських клясиків. С. Івахів та С. Шао записали диск „Поеми та рапсодії“ з Національною оркестрою України („Карпатська рапсодія“ Мирослава Скорика, „Поема“ Анатолія Кос-Анатольського, „Злітаючий жайворонкок“ Ван Вільямса, „Муза та поет“ Каміля Сен-Санса, „Американська рапсодія“ Кеннета Фукса та „Поема“ Ернеста Шоссона).

Цей диск входить у трилогію альбомів з подвійними концертами у виконанні  С. Івахів. Її диск „Концерти Мендельсона“, записаний з піяністом Антоніо Помпа-Бальді, дириґентом Теодором Кухарем та Словацькою національною оркестрою вийшов у світ 1 листопада цього року і увійшов до 10 найкращих клясичних альбомів на „Spotify“. Диск відтворює „Другий скрипковий концерт та версію подвійного для скрипки, фортепіяна та повного складу оркестри“ Фелікса Мендельсона, рукопис якого нещодавно був знайдений у бібліотеці в Німеччині.

Українська Федеральна Кредитова Кооператива „Самопоміч”, що в Новій Англії‚ почастувала музикантів піцою, за що оркестра дякувала Стеллі Ошур та генеральному управителеві Юрію Стахіву.

Члени української громади, представники університету та учасники концерту.

Коментарі закриті.