18 червня, 2020

Музей знайшов врятовану від Голокосту

Андрій Усач і Ганна Заремба у розмові з Шеллою Неновою. (Фото: Христя Рутар)

ЛЬВІВ. – Команда усноісторичного проєкту „#непочуті” продовжує записувати в онлайн режимі розповіді свідків Голокосту, Голодомору, подій Другої світової війни на теренах України.

Шелла Ненова під час розмови з музеєм.

Своєю історією 14 червня поділилась Шелла Ненова, яка нині проживає у Санкт-Петербурзі в Росії. З нею говорили Андрій Усач і Ганна Заремба. Ш. Ненова народилась у єврейській сім’ї в Старо­костянтинові на Хмельниччині. Її батько пропав безвісти на фронті, матір, молодшого брата та багатьох родичів вбили під час Голокосту.

Саму Ш. Ненову врятували вчительки Галина та Валентина Ченцови, яким за цей вчинок присвоєно звання „Праведниці народів світу”. Вони ж допомогли врятуватись її двоюрідній сестрі Поліні Гладштейн. „Якби такі люди всі були, то може й війни не було б”, – говорить Ш. Ненова.

Г. Ченцова була вчителькою німецької мови і за німців стала перекладачкою у міській управі. Якось увечорі вона послала свою молодшу сестру забрати дівчинку Шелю у сусідів, бо передбачалося виселення євреїв у ґетто. З Шелею попросилася і Поля, яка сказала: „Я дуже хочу жити”. Сестри узяли в школі для єврейських дітей українські свідоцтва про народження, дівчатка стали Ніною та Любою. З новим іменами ряд інших дітей сестри вислали в села до знайомих вчителів.

За такі вчинки усій родині загрожував розстріл. Але пощастило, хоча у тому ж шкільному будинку, де жили сестри, стали на постій німецькі офіцери. Врятовані дівчата виросли, здобули освіту, заснували сім’ї, стали мамами.

Ш. Ненова працювала лікарем в Болграді на Одещині, тепер живе у дочки в Санкт-Петербурзі, підтримує зв’язок із Левком Хмельковським – сином В. Ченцової, який працює редактором тижневика „Свобода”.

Усноісторичний проєкт „#непочуті” перейшов під час карантини у роботу онлайн: якщо читачі або їхні батьки, бабусі-дідусі, готові поділитись своїми спогадами про Голодомор, масові репресії та депортації, події Другої світової війни, Голокост, повоєнний голод, просимо зголошуватись на телефон: 380-93-083-6755 або писати на електронну пошту [email protected].

 

Христя Рутар, викладач Українського Католиць­кого Університету, Львів.

Коментарі закриті.