29 березня, 2019

Москва задушила незалежну Білорусь

Уряд Білоруської Народної Республіки у 1918 році. (Фото: Вікіпедія)

17 березня в Білоруській автокефальній православній церкві Жировицької ікони Божої матері у Гайленд-Парку‚ Ню-Джерзі‚ гостювала команда незалежної телестудії „Білоруський світ“‚ яка діє у Білостоку‚ Польща. Гості фільмували у США сюжети про життя закордонних білорусів. Мене запросили розповісти про дружні зв’язки з ними місцевих українців. 

З цієї нагоди я дізнався про День волі‚ які відзначають білоруси 25 березня у пам’ять про Білоруську Народну Республіку (БНР) – перше незалежне державне утворення братнього народу. БНР була проголошена у 1918 році й ознаки суверенітету над певними територіями зберігала понад шість місяців. 

У липні 1917 року білоруські національні сили на з’їзді створили Центральну Раду, яка після жовтня 1917 року була перетворена у Велику Білоруську Раду. 21 лютого 1918 року Виконавчий комітет Всебілоруського з’їзду проголосив себе тимчасовою владою на теренах Білорусі. До відкриття Всебілоруського установчого з’їзду функції влади покладалися на Народний Секретаріят. Але тоді ж до Мінську прийшли війська кайзерівської Німеччини‚ які забрали скарбницю Народного Секретаріяту, заборонили політичну діяльність 9 березня 1918 року 

Виконком Ради Всебілоруського з’їзду пролосив створення Білоруської Народної Республіки. 25 березня 1918 року після тривалих суперечок між прихильниками незалежности й прибічниками автономії Білорусі в складі Росії більшістю голосів БНР була проголошена незалежною державою, Берестейський мирний договір скасовувався. Офіційною мовою було прийнято білоруську. 

Україна першою з інших держав визнала БНР. У червні 1918 року білоруська делеґація відвідала Київ і Уряд Української Народної Республіки визнав БНР, в Києві було відкрито генеральне консульство, а в Одесі – консульство БНР. 

У лютому 1918 року, коли владу в Мінську взяв у свої руки виконком Всебілоруського з’їзду, був створений Перший Мінський білоруський полк, який проіснував до приходу німецьких військ.

Німеччина не допустила передислокації до Білорусі з Румунського фронту Білоруської дивізії. Розчарування німцями призвело до створення селянських партизанських загонів для боротьби з окупантами. У білоруських військових загонах протягом 1917-1923 років служили близько 11 тис. осіб, переважно добровольців. 

Радянський уряд рушив свої війська на захід. 10 грудня 1918 року Червона армія зайняла Мінськ. В Білорусі встановилася влада більшовиків. 1 січня 1919 роду було оприлюднено маніфест про створення Білоруської Радянської Соціялістичної Республіки. Борці за незалежність після кількох повстань опинилися за кордоном‚ переважно у США‚ де діяла Рада БНР у вигнанні. 

Після розпаду СРСР і проголошення незалежности Білорусі Рада БНР обережно сприйняла зміни в країні, не висловивши свого офіційного ставлення до Деклярації про державний суверенітет та ухвалення нової державної символіки, хоча саме за такий розвиток подій вона боролася в еміґрації. 

Після приходу до влади Олександра Лукашенка, прийняття ним державної символіки, практично ідентичної символіці БРСР, скасування статусу білоруської мови як єдиної державної та початку наступу на демократичні свободи Рада БНР відмовилася від наміру визнати новий уряд та передати йому свої уповноваження. 

Білорусь залишається єдиною країною Східної Европи, що має свій уряд у вигнанні. На корінній її землі усе нахабніше господарює Росія.

Надією на зміни у майбутньому служать і діяльність Автокефальної Церкви‚ забороненої у Білорусі‚ і прапори БНР та незалежної України у храмі в Гайленд-Парку. 

Коментарі закриті.