27 лютого, 2020

„Літопис УПА“ в нових реаліях

Видавництво „Літопис УПА“ зас­нували в 1973 році у Канаді колишні вояки УПА та члени збройного підпілля ОУН, які за дорученням Проводу ОУН та Головної Команди УПА зі зброєю в руках пробилися на Захід, у вільний світ, донісши до широкого міжнародного загалу правду про героїчну боротьбу ук­раїн­ського народу проти нацист­ського та більшовицького тоталі­тар­них режимів.

Від 1992 року видавництво ак­тивно діяло в Україні, спочатку як спільне підприємство „Літопис УПА“, а відтак як Товариство з обмеженою відповідальністю, перебравши на себе основну ролю у підготовці та виданні збірників документів, спогадів й досліджень про УПА та збройне підпілля ОУН.

Видавництво у тісній співпраці з Об’єднанням колишніх вояків УПА США і Канади, Товариством колишніх вояків УПА в Канаді, Товариством вояків УПА ім. генерала-хорунжого Романа Шухевича (Тараса Чупринки) в США, Братством колишніх вояків УПА ім. св. Юрія Переможця в Европі, Станицею вояків УПА в Австралії займалося друком документів, спо­гадів і матеріялів про УПА та україн­ський визвольний рух загалом, що, очевидно, суттєво вплинуло на виз­нання їх Верховною Радою України.

У чотирьох серіях „Літопису УПА“ видано 131 книгу та ряд окремих ви­дань. Такі поважні результати були б неможливі без фінансової підтрим­ки української громади за кордоном, адже кожен том виходить завдяки фундаторам, меценатам та поодино­ким жертводавцям.

У 2017 році більшістю членів Ви­дав­ничого комітету „Літопису УПА“ було ухвалено рішення про пов­не перенесення діяльности видав­ницт­­ва до України.

25 січня 2020 року у Львові відбулася спільна нарада колишніх членів Видавничого комітету, істориків та прихильників організації. Учасники наради одностайно ствердити необ­хідність продовження діяльности „Літо­пису УПА“. Було обрано нову редак­ційну раду та головного редактора, яким став заві­дувач відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича Націо­нальної Академії Наук України Михай­ло Романюк.

До складу редакційної ради увійш­ли історики, правники, громадсько-політичні діячі, а також частина колишніх членів Видавничого комі­тету „Літопису УПА“ в Канаді, які вважають за доцільне розвивати видавництво в Україні. Поряд з редак­ційною радою обрано нову адмініст­рацію, визначено її представників на терени США (Зеня Брожина) та Канади (Роман Кулик). Головою Видавництва є Почесний голова Головної Управи Товариства Вояків УПА в США Богдан Ковалик.

На нараді поряд було обговорено видавничі пляни на найближчий час. На 2020 рік передбачено видання тому про Станиславівську округу ОУН, дослідження про фотографію і фо­тографів в УПА, спогадів Лева Фута­ли („Лагідного“), спогадів Ярос­лава Кіцюка („Щербатого“), Романа Глушка („Гріз­ного“), Михайла Ко­вальчина („Бу­ро­го“). На дальшу перспективу запляновано видання окремих томів про десантні групи ОУН та УПА, леґендарні боївки ра­дянських репресивних органів та інше.

Редакційна рада та адміністрація „Літопису УПА“ у Львові звертаються до всіх небайдужих активно долу­чатися до розбудови видав­ництва в Україні, поширення інформації про УПА та український визвольний рух загалом, розкриття цієї героїчної сторінки в історії нашого народу. Видавництво звертається до істори­ків, дослід­ників тематики україн­ського визвольного руху 1940-1950-их років із пропозицією до співпраці у підготовці та виданні книг з історії ОУН та УПА.

 

Редакційна рада „Літопису УПА“‚
Львів

Коментарі закриті.