4 травня, 2018

Корупція стала правилом

Громадська організація „Рух боротьби з корупцією“ оприлюднила 4 квітня вислід опитування з цієї проблеми‚ у якому взяла участь 121 особа – аналітики‚ керівники компаній‚ правники‚ підприємці. Їм було запропоновано визначити рівень корупції за 10-точковою системою‚ у якій максимальними були 10 точок. Чверть опитаних (найбільше число) обрала рівень у 8 точок. 

Міжнародні експерти теж вважають Україну надмірно корумпованою. У квітні 2017 року авдиторська компанія Ernest & Young поставила Україну на перше місце серед 41 досліджуваної країни. „Transparency International“ за підсумками 2017 року поставила Україну на 13 місце серед 180 найбільш корумпованих країн. Поруч були Непал‚ Росія‚ Ґватемаля‚ Кирґизстан. Аґенція поцікавилася думкою громадян щодо корупції і виявила‚ що 87 відс. українців з 1‚507 опитаних вважають незадовільними зусилля уряду для подолання корупції. Особливо багато українців платили хабарі у системах освіти‚ охорони здоров’я‚ дорожньої поліції. 72 відс. опитаних вважають‚ що рівень корупції не знижується. 

Національне аґентство з запобігання корупції теж провело дослідження (опитано 3‚709 осіб)‚ яке показало‚ що люди вважають найвищою корупцію у судах‚ Верховній Раді‚ Службі безпеки України‚ прокуратурі‚ митниці‚ податковій службі‚ Кабінеті міністрів. Значна частина громадян (84 відс.) не повідомляла про сплачені хабарі.

29 січня цього року Американська торговельна палата теж подала вислід опитування представників міжнародних компаній‚ за яким 96 відс. визнали‚ що корупція є широко поширеним явищем в Україні‚ особливо в судах‚ податкових та митних органах. Понад половини опитаних радять створити антикорупційний суд.

Висловилися також відомі у світі особи. Шведсько-американський економіст‚ старший науковець аналітичного центру „Аtlantic Council“ Андерс Аслунд сказав: „Влада зацікавлена в корупції. Вони з неї живуть. Генеральний прокурор Юрій Луценко‚ мабуть‚ отримує багато грошей за те‚ що не бореться з корупцією“. Головний інвестиційний радник прем’єр-міністра України Денієл Білак: „Інвестори вважають три головні проблеми в Україні: корупція‚ корупція і корупція“. 

Дослідження виявили тривожний стан: високий рівень корупції в Україні якісно відрізняється від корупції в розвинутих країнах Европи‚ де корупція стала осудливим винятком. В Україні корупція вважається правилом. Це означає‚ що українці і далі залишаться серед найбідніших народів Европи‚ а держава не зможе ефективно протистояти аґресії з боку Росії.

Коментарі закриті.