14 травня, 2020

Концерт в Едмонтоні присвятили Шевченкові

ЕДМОНТОН, Альберта. – Заходами Конґресу Українців Канади (відділ Едмонтон) та Українського Музич­ного Товариства Альберти (УМТА) відбувся концерт під гаслом „Бан­дуристе, орле сизий!”. Надзвичайно захоплююче було слухати віртуозну гру на бандурі гостя з Торонто Бори­са Остап’єнка, який почав вивчати гру на бандурі маючу сім років, став наймолодшим членом Канад­ської Капелі Бандуристів маючи 10 років, а сьогодні є концертмайстром ансамблю.

У 2010 році на конкурсі ім. Гната Хоткевича в Харкові він одержав диплом за найкраще виконання твору Г. Хоткевича, а у 2013 році здобув перше місце в міжнародному конкурсі бандури ім. Миколи Лисенка в Києві.

Ведучою концерту, який відбувся 8 березня, була членка управи УМТА Лілія Пантелюк-Соха. Текст ведучої опрацювала Галина Котович, довголітня секретарка УМТА. На концерті був гість з України полковник Віктор Сіромаха, який перебував службово в Едмонтоні і його радо вітали. Також подякували Наталі Наявко за підготування цікавої виставки малюнків учнів, які були обрані переможцями в конкурсі малюнків на твори Вели­кого Кобзаря.

Промововляли голова КУК Едмон­тону Анастасія Хома та Генеральний консул України в Едмонтоні Олек­сандр Данилейко.

Пісні на слова Т. Шевченка виконали хори „Верховина” при Спілці української молоді (соліст Юрій Вальків, дириґент Орест Солтикевич), „Дніп­ро” (дириґент Ірина Шмігель­ська, фортепіяновий супровід Ірини Тарнав­ської), Український чоловічий хор Едмонтону (соліст Влодко Бойчук, дириґент В’ячеслав Морозов, фортепіяновий супровід Романa Солти­кевич).

Виконання „Заповіту” збірними силами трьох хорів дало могутній початок цілій програмі.

Про життя і творчість Т. Шевченка написали Леонід Коровник (він і зачитав) і Г. Котович (читала Л. Пан­телюк-Соха).

Сценки за балядою Т. Шевченка „Тополя” показали Зоряна Денисенко, Меланія Горіх, Юстина Горіх, Христина Залуцька, Таня Шелевач з Курсів українознавства ім. Івана Франка (директор Лілія Суха, вчителька Наталя Гриців), а також про життя поета з цих же курсів Івась Куць, Тарас Тищук, Анастасія Мак­симова, Роман Бойко, Саша Дудій.

У виставі драматичного театру „Сузір’я” (художний керівник Миро­слава Оксентюк, сценарій Інни Івчен­ко) грали І. Івченко, Аліна Іван­нікова, Ярина Грушевська, Данило Щербак, М. Оксентюк, Хрис­тина Бобиляк, Петро Роїк, Олексій Попович, Євгеній Бурлака, Віталій Гапонюк.

Заключне слово виголосила голова УМТА Люба Бойко-Белл.

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Розповідь про концерт в Едмонтоні надійшла до „Свободи” 10 травня. Просимо дописувачів присилати матеріяли негайно після відбуття події.

Коментарі закриті.