21 листопада, 2019

Книга про українське кладовище

Адама Бобрович. „Kamienie, które mówią. Cmentarz grecko­katolicki w Gorajcu”.  „Тотем“,  Іновроцлав‚ Польща. 120 стор., 508 фотографій, п’ять таблиць, дві мапи. Наклад 50 прим. 

 

Книга „Kamienie, które mówią. Cmentarz greckokatolicki w Gorajcu” („Каміння, якe говорить. Греко-католицьке кладовище в Горайці“) – чергова публікація Адама Бобровича про історію села Гораєць та його колишніх жителів.

Кладовище в Горайці, разом із білокам’яними хрестами, – невід’ємний компонент краєвиду любачівської землі. Ліс, у якому розташований цей неповторний некрополь, робить це місце винятковим, таємничим, магічним. Тут відчувається непередавана енерґетика та атмосфера вікової історії, яка сприяє, щоб перенестися у сферу поваги, рефлексії, душевного спокою.

Публікація є спробою відтворити надгробні написи. Вони є джерелом інформації не тільки про померлих, але й про долю колишніх жителів села, сімейні зв’язки, побут, релігію. Наведені результати проведеної інвентаризації можуть стати цікавою основою для подальшої науково-дослідницької роботи.

Гораєцьке кладовище – це особлива історико-релігійна пам’ятка. Усе, що тут знайдемо, побачимо, має свою історію, тому необхідно зберігати це місце і відновити його колишню красу.

На жаль, без постійної консерваційної роботи, кам’яні хрести приречені на загибель. Тому мета цієї книги є така, щоб донести до небайдужого читача заклик про пам’ять і допомогу в цій вагомій справі.

Зміст книги спрямований для тих, хто цікавиться минулим своїх предків і водночас може стати у пригоді тим, хто хотів би дізнатися долю покинутих та забутих греко-католицьких кладовищ.

Електронна адреса автора:  [email protected].

Гемпстед‚ Ню-Йорк

Коментарі закриті.