31 травня, 2019

Картини з ниток і цвяхів

Сергій Зелений. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРВОНА СЛОБОДА‚ Черкаська область. – Художникам для створення картин потрібні фарби і пензлі‚ а Сергій Зелений використовує для цього нитки і цвяхи. У мистецтві цей напрям має назву стрінґ-арт. 

С. Зеленому 29 років. Він столяр за фахом‚ але тепер став зубним техніком. Ще в дитинстві любив працювати з деревом. На подвір’ї була невеличка майстерня‚ де виробляли з дерева все для себе, але інколи і для сусідів. А вісім років тому побачив в інтернеті незвичайне заняття стрінґ-арт. Спробував і в нього все вийшло. На той час в місті він був перший, хто б працював в цій техниці. Цьому сприяла його любов та велике бажання працювати з деревом, з дрібними деталями.

Сергій Зелений. „Красуня“.

Техніка стрінґ-арт є своєрідна нитяна графіка. Вигадали її англійські ткачі в ХVII ст. Це своєрідне переплетення ниток на забиті в дощечки цвяхи, натягнуті в певній послідовності. Так отримували ажурні вироби для прикрашання житла,

Перші експериментальні картини С. Зелений робив для себе, випробовуючи різні види ниток та їх переплетіння з об’ємним зображенням. Підбирав для катрин дерево та фанеру. Першим було зображення дерева. Серед перших картин була також робота з пухнастою кульбабкою. На першу велику свою роботу пішло 1‚700 цвяхів, 750 метрів ниток. 

Кожна картина потребує не тільки певного часу на її виготовлення. Потрібне й надхнення під час роботи. Буває, що С. Зелений місяць обдумує майбутнє творіння, а потім сідає і за ніч робить його. Проживає він в своєму будинку, тому не заважає сусідам. На майбутнє хоче мати свою майстерню окремо, де б міг працювати скільки треба. А ще зробити виставку своїх робіт.

Сергій Зелений. „Париж“.

Його перша картина „Чаша з вином“ поїхала до Грузії‚ „Кульбабки“ полетіли до Майорки та Німеччини. До Португалії відправилось п’ять картин з зображенням коней. А ось до Австралії поїхав зимовий краєвид Карпат.

Загалом він зробив понад 50 картин. А ще С. Зелений сам складає велосипеди‚ успішно брав участь в справжніх перегонах, хоче побувати на всеукраїнських змаганнях.

Коментарі закриті.