31 серпня, 2018

З США депортували 95-річного українця

НЮ-ЙОРК. – Працівники Іміґраційної і митної поліції США 20 серпня депортували 95-річного Якова Палія з його будинку в Ню-Йорку до Німеччини. Його вивезли у інвалідному візку. „NBC News“ повідомило‚ що під час Другої світової війни він служив в охороні нацистського концентраційного табору „Травники“ в окупованій Польщі. У 2003 році це стало відомо і Федеральний суд США відкликав громадянство Я. Палія, а через рік був виданий наказ на його депортацію. У 2005 році апеляція Я. Палія на рішення суду була відхилена. 

Я. Палій жив у США, працював креслярем, а потім перебував на пенсії. Біля 30 років тому слідчі знайшли його ім’я у старому журналі нацистів‚ а інший колишній охоронець розповів, що Я. Палій проживає у США, повідомило „NBC News“.

Радіо Свобода повідомило‚ що Я. Палій на початку 1943 року кілька місяців служив у навчальному таборі СС „Травнікі“ в Польщі‚ до якого його 19-літнім насильно рекрутували німці, але він стверджує, що прослужив там кілька місяців не з власної волі. Я. Палій народився 1923 року в селі П’ядики Коломийського району Івано-Франківщини, яка тоді була у складі Польщі. Він не має дітей, доглядав за дружиною Марією, яка померла. Вона мала хворобу Альцгаймера. 

Коли він виїздив до США 1949 року, а потім отримував американське громадянство 1957 року‚ то приховав події свого минулого. За американським законодавством ті, хто хоч якось співпрацювали з нацистами, не мають права в’їжджати до США і здобувати громадянство країни. Я. Палія позбавили громадянства США в 2003 році через його дії у воєнні роки, порушення прав людини та шахрайство під час іміґрації. Його не було звинувачено в жодній особистій участі чи співучасті в убивствах за час співпраці з нацистами. Коли 3-4 листопада 1943 року у концтаборі було розстріляно понад 6,000 в’язнів, Я. Палія на той час серед його охоронців уже давно не було.

„Сполучені Штати ніколи не будуть безпечним притулком для тих, хто брав участь у звірствах, військових злочинах та порушеннях прав людини“, – заявив Генеральний прокурор США Джеф Сешинс. Сенатор-демократ Чак Шумер, який був серед тих, хто закликав до депортації Я. Палія, привітав це рішення: „Мені приємно, що цю людину зрештою відішлють назад. Він – військовий злочинець і не заслуговує на життя в США. Він не заслуговує, щоб померти в США – місце свободи та рівности, де ми з повагою ставимось до різноманіття“‚ повідомило „ABC News“.

Покищо невідомо, чи загрожує Я. Палієві судове переслідування в Німеччині, яка раніше відмовлялася приймати його, оскільки він не є німецьким громадянином. Незважаючи на рішення суду про його депортацію в 2004 році, попередні адміністрації не досягли успіху з депортації. На видаленні Я. Палія з країни наполягали єврейські організації. Щоб захистити прагнення жертв Голокосту та їхніх сімей, Президент США Доналд Трамп надав пріоритетного значення вивезенню Я. Палія.

 

Коментарі закриті.