5 березня, 2020

З Майдану пішли на війну

Свою історію розповідає Віталій Кузьменко, зліва Юлія Шевчук, справа Майя Москвич та Ігор Галушка. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 18 лютого в Музеї Майдану на зустрічі, яка відбулася за сприянням Українського інституту національної пам’яті, були незвичайні представни­ки молоді – учасники Евромайдану і Революції Гідности.

Львів’янин Ігор Галушка брав участь у Революції Гідности, ветеран російсько-україн­ської війни. Коли він рятував побра­тима, ворожа куля влучила в голову. Ще два роки тому він не міг навіть поворухнутися, а тепер представ­лятиме Україну на „Invictus Games The Hague 2020“.

Віталій Кузьменко брав участь у Революції Гідности, ветеран росій­сько-української війни, член громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупо­ваних територій та внутрішньо перемі­щених осіб України. Під час силового розгону Евромайдану, мілі­ціо­нери зламали йому руку. Згодом вон поїхав на схід захищати Бать­ківщину від ворога, що підступно напав на неї.

Майя Москвич брала участь у Ре­­во­люції Гідности, а потім пішла добро­вольцем на війну і служила понад три роки. Після повернення стала першою жінкою-учасницею Націо­нальної збірної України в міжна­род­них змаганнях „Invictus Games“ і здобула там золото. Нині вона є заснов­ницею клюбу „Archers Birds“.

Юлія Шевчук – учасниця Революції Гідности, парамедик громадської організації „ASAP Rescue“, членкиня Жіночого ветеранського руху. У свої 26 років Ю. Шевчук побувала на Світлодарській дузі, в Авдіївці, околицях Горлівки та Дебальцевого‚ де працювала парамедиком швидкої допомоги. Війна забрала в неї наре­ченого з Луганська, який загинув, захищаючи свій дім. 2016 року вона була поранена‚ коли її медичне авто обстріляли з важкої артилерії. Через отримані травми вона не може по­вернутися на фронт. Ю. Шевчук закінчила маґістратуру з фізичної терапії та реабілітації, хоче повер­нутися в науку й займатися біотех­нологіями.

Модератором заходу, під час якого присутні познайомилися з непе­ре­січними учасниками Революції Гідности, котрі продовжили вико­нання свого громадянського обов’я­зку на війні з підступним ворогом, була координаторка проєктів Українського інституту національної пам’яті Тетяна Ковтунович.

Коментарі закриті.