5 березня, 2020

УВАН передала Україні картину Віктора Цимбала „Рік 1933“

Під час передання картини (зліва): Генеральний консул Олексій Голубов і д-р Альберт Кіпа. (Фото: Тамара Скрипка)

НЮ-ЙОРК. – 21 лютого в Генераль­ному консульстві України у Ню-Йор­ку відбулася церемонія передання картини Віктора Цимбала „Рік 1933“ в дар Національному музеєві Голодомору-геноциду в Києві.

Президент Української Вільної Академії Наук (УВАН) д-р Альберт Кіпи передав, а Генеральний консул України у Ню-Йорку Олексій Голубов прийняв картину для подальшого перевезення в Україну.

Віктор Цимбал, „Рік 1933“.

Роботу над картиною „Рік 1933“ В. Цимбал завершив у 1936 році. Впер­ше твір виставлено у 1953 роцу в Товаристві „Просвіта“ в Буенос-Айресі з нагоди вшанування жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні. Ширша арґентинська публіка побачила картину в жовтні 1956 року в ґалерії „Розе Маріє“. Це полотно В. Цимбала збирало біля себе гурт глядачів, у тому числі й комуністів, які не лише протестували проти картини В. Цимбала у дис­кусіях з журналістами, а й учинили бійку, намагаючись заперечити сам факт штучного голоду і винищення українців більшовицьким режимом  СРСР, а картину сприймали як наклеп української еміґрації. Відтак, картина „Рік 1933“ стала наймогутнішим візуальним вироком тоталітарному комуністичному режимові.

Саме через політичні обставини В. Цимбал у 1960 році переїхав до США.  У 1962 році УВАН отримала цей уні­кальний твір у дар з нагоди 30-ліття Голодомору 1932-1933 років.

Віктор Цимбал

Картина В. Цимбала є містично-символічною, бо саме до символізму тяжів мистець у своїй творчості. Він зобразив матір з дитиною, що померли з голоду, як духів у дорозі до небесного простору. Мистець вдало поєднав реальне з нереальним, чим досягнув вражаючого монумен­тального звучання і драматичного впливу на глядача. З мистецького погляду картина В. Цимбала „Рік 1933“ належить до його вершинних досягнень.

Картина неодноразово експону­валася в УВАН у США з нагоди відзначення найдраматичнішої події в історії України ХХ  ст. Її позичали іншим інституціям з цією ж метою. Через 84 роки після  написання цей унікальний мистецький і водночас політичний твір займе чільне місце в Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві.

Коментарі закриті.