27 лютого, 2020

Зруйнування церкви свв. Бориса і Гліба

Борисоглібська церква в Києві до зруй­нування у 1936 році. (Фото: Вікіпедія)

Кожна подія‚ яка відбувається з нами у просторі і часі‚ має точку відліку, від якої починаються якісь конкретні дії. Для мене точкою від­ліку стала робота Віктора Ве­черського „Втрачені об’єкти архі­тек­турної спадщини“‚ видана у Києві 2002 року і зокрема розділ в ній, що стосується церкви свв. Бориса і Гліба на Подолі.

У переліку пам’яток зазначено:

„Борисоглібська церква з дзвіницею (вул. Борисоглібська 10) збудована 1692 року, добудовувалась протягом ХІХ ст. Знищена, орієнтовно, 1936 року“.

Ця мурована церква збудована 1692 року коштом полковника київського Григорія Коровки-Вольського на Подолі‚ недалеко від берега Дніпра‚ на історичному місці: за переказами тут була в Княжу добу так звана Турова божниця чи мурована „небесі подібна“ церква свв. Бориса і Гліба, зруйнована татарами під час нападу на Київ 1482 року. Церква була тридільною, ймовірно трибанною. До кінця ХІХ ст. зберігалась баня над навою, увінчана пластичним грушовидним верхом з маківкою. 1802 року до церкви з північного боку прибудовано бічний вівтар, дещо пізніше – триярусну дзвіницю в клясицистичних архітектурних формах за проєктом, вірогідно, Андрія Мелен­ського. 29 червня 1934 року президія Київської міської ради прийняла закриту (тобто секретну) постанову про знищення церкви й дзвіниці. Їх знесли в 1936 році.

Абсолютно погоджуючись з В. Вечерським в тому пляні, що церква 1692 року виглядала з архітектурної точки зору більш логічною в три­баневому варіянті. Мене в більшій мірі зацікавило наведене вище по­ві­домлення про давню Турову бож­ницю і захоплення її архітек­ту­рою давніх киян. Логіка підказувала: якщо божниця називалася Туровою, то вона мала бути такою самою, як в Турові на Прип’яті.

В зв’язку з тим, що розкопки у Києві на місці старої Борисоглібської церкви не проводились, то важливо було дізнатись чи проводились вони в Турові. Але перше ніж відправитись у Туров на пошуки давайте подиви­мось, що ще відомо про Турову божницю у Києві.

Спочатку звернемося до праці Петра Толочка „Древний Киев“ (Київ‚ „Наукова думка“‚ 1983 рік)‚ де заз­начено: „Церкви свв. Бориса і Гліба, а також Михайлівська, згадувані літописом під 1146 роком при описі подій пов’язаних з вбивством Ігоря Ольговича. Спочатку літопис пові­дом­ляє про віче біля Турової (Бо­­рисо-Глібської) божниці, де кияни висунули свої претензії князю Ігорю, а потім про церкву св. Михаїла, куди було покладено тіло вбитого князя“.

І далі: „В історичній літературі давно вже була висловлена думка, що церква св. Михаїла була побу­дована новгородськими купцями на території їхньої торгівельної колонії, що розташовувалась в безпосередній близькості від ринкової площі По­долу. Думка про приналежність руїн давньоруської будівлі на вул. Волошській, 20‚ Новгородській бож­ниці отримала підтвердження. Поя­ву третього кам’яного храму Подолу ХІІ ст. Турової божниці, мабуть‚ належить пов’язувати з діяльністю купців Турової землі, двір яких також міг знаходитись поблизу Поділь­ського торговища“.

В пошуках хоч якоїсь вісточки про кам’яну церкву в Турові спочатку я скористався інтернетом. Перше‚ на що я натрапив‚ це фотографії музеє­фікованих фундаментів церкви, але чіткої аналізи будівництва в тому матеріялі не було.

Першою цікавою знахідкою була стаття історика з Білорусі Сергія За­невського під назвою „О чем молчат голосники Коложи?“ від 21 січня 2010 року, присвячена бу­ді­вельній діяльності давньорусь­кого архітекта з Волині Петра Ми­ло­нєга, ім’я якого було добре мені відомо по київським і чернігівським пам’яткам.

Ось деякі цитати з цієї статті: „Рід­ко яке місто епохи раннього се­ред­ньовіччя могло дозволити собі кам’я­не будівництво, це було привілеєм лише самих багатих з них. Тому приїзд у 1180 році в Городню буді­вельних справ майстра Петра Мило­нєга, що вже встиг прославити себе за шість років до того в Луцьку і Турові‚ стало значною подією“.

Відомо також, що у 1184 році П. Милонєг почав будівництво відомої нам і сьогодні церкви свв. Бориса і Гліба в Гродно. Згідно з наведеними вище датами випливає, що церква в Турові була споруджена приблизно у 1174 році.

Виходить непорозуміння – церква свв. Бориса і Гліба у Києві‚ для взірця якої взято церкву в Турові‚ згадується в літописі під 1146 роком, тобто на 28 років раніше‚ ніж взірець.

Відповіддю на це питання може бути лише те, що набагато раніше за церкву П. Милонєга в Турові вже існувала кам’яна церква, але вона, скоріше за все, з якихось причин зруйнувалась і тому було замовлено будівництво нового храму. Існування паралельно двох кам’яних храмів в такому невеличкому місті, як Туров, в той час коли в значно більших міс­тах кам’яне будівництво не велося, нам здається сумнівним.

В подальших пошуках відомостей про храм в Турові ми звернулись до такого фундаментального видання з археології як „Древняя Русь. Город, замок, село“ (видавництво „Наука“‚ Москва‚ 1985 рік)‚ де є плян церкви в Турові.

Виявилось, що це був великий у порівнянні з іншими церквами шестистовпний храм. Вказане фун­даментальне, академічне видання стало нам корисним і в деяких подаль­ших пошуках. Ми змогли порівняти відомі на сьогодні пляни храмів‚ присвячених свв. Борисові і Глібові у Виш­городі, Старій Рязані, Смо­ленську, Полоцьку, Гродно, Турові‚ Кідекші. Для більшости цих храмів характерно те, що вони були шестистовпні.

Тепер ми відправимося у Новгород. Цю подорож допоможе здійснити книга М. Каргера „Новгород“, яка побачила світ у Ленінграді, у 1980 році. У ній сказано: „У 1940-1941 роках були розкриті руїни відомої за новгородськими літописами церкви Бориса і Гліба, побудованої у 1167 році Сотко Ситіничем. Храм являв собою виключно монументальну споруду, що не поступалася своїми розмірами одній з найвеличніших будівель Новгорода – собору Георгія в княжому Юр’євому монастирі“.

Більшість церков‚ присвячених свв. Борисові і Глібові‚ мають близький плян побудови, а саме шість стовпів. Чи не говорить це, що майже всі церкви свв. Борисові і Глібові наслідували Вишгородський про­тотип, звичайно з включенням архітектурних декорацій‚ прита­манних часу побудови і місцевим вподобанням.

Святі благовірні князі-страсто­терпці Борис і Гліб стали першими руськими святими, канонізованими, як на Руси, так і в Константинополі. Багато храмів і монастирів по усій Руси було побудовано на честь перших наших святих. Через різні обставини не всі давні храми зберіг­лись, але пам’ять про князів зали­шилась і буде жити в наступних поколіннях.

Коментарі закриті.