30 січня, 2020

Зеленський в Ізраїлі та Польщі вшанував жертви Голокосту

Президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою 24 січня відвідали Меморіяльний комплекс „Яд Вашем” у Єрусалимі. (Фото: Прес-служба Президента України)

23 січня, в Єрусалимі, відбувся П’ятий Всесвітній форум пам’яті жертв Голокосту. Президент України вагався, чи їхати на форум, адже заздалегідь було відомо, що йому не нададуть слова. Натомість було відомо, що промову матиме Президент Росії Володимир Путін.

У подібній ситуації Президент Польщі Анджей Дуда скасував запляновану візиту через те, що організатори не погодились надати йому слово. А сидіти і просто слухати промову В. Путіна без змоги відповісти на потенційні звинувачення лідера Росії, керівник Польщі не захотів.

Останніми місяцями між Росією та Польщею виникли гострі історичні суперечки щодо ролі країн у початку Другої світової війни та через звинувачення В. Путіна у бік польських політиків 1930-их років в антисемітизмі.

Українські політики гостро розкритикували Володимира Зеленсь­кого за те, що він буде слухати В. Путіна і виступить своєрідною „мовчазною масовкою”.

Проте 23 січня стало відомо, що делеґація України знайшла спосіб не бути присутніми безпосередньо під час виступу В. Путіна. Президент та українська делеґація вирішили передати свої місця у залі на час виступу світових лідерів, у тому числі В. Путі­на, людям, які пережили Голокост.

Загалом у форумі брали участь понад 50 світових лідерів, а разом з В. Путіном промови виголосили представники Франції, Великої Бри­танії, США та Ізраїлю.

Президент України В. Зеленський разом з дружиною Оленою 24 січня відвідали Меморіяльний комплекс „Яд Вашем” у Єрусалимі та оглянули фотовиставку „Спалахи пам’яті” на території комплексу.

На виставці, зокрема, представлені світлини, присвячені нацистській пропаґанді, фотосвідоцтва, зроблені євреями під час Голокосту. Окрема експозиція присвячена історії звільнення в’язнів концтабору Авшвіц. „Це дуже важлива виставка для збереження пам’яті про страшну трагедію Голокосту”, – зазначив B. Зелен­ський.

Також президентське подружжя поклало квіти до ділянок монумента „Долина знищених громад”, присвячених пам’яті єврейських громад України та Польщі, частково або повністю знищених під час Голо­косту.

27 січня під час робочої візити до Республіки Польща Президент України В. Зеленський взяв участь у заходах, присвячених 75-ій річниці визволення нацистського концтабору Авшвіц-Біркенау.

У Державному музеї концтабору виступали колишні бранці Авшвіца, котрі пережили страшні часи Голо­косту. Вони ділилися спогадами та закликали міжнародну спільноту ніколи не забувати про страшну трагедію.

Разом з іншими провідниками делеґацій Президент України В. Зеленський поставив запалену лямпаду до дошки пам’яті з написом українською мовою.

Президенти України та Польщі В. Зеленський та А. Дуда 27 січня обговорили двосторонні відносини під час робочої візити В. Зеленського до Польщі з метою участи у відзначенні 75-річчя визволення нацистського концтабору Авшвіц-Біркенау.

А. Дуда подякував і назвав жестом дружби те, що в Єрусалимі подружжя Зеленських поклало червоно-білі квіти до ділянок монумента „Долина знищених громад”, присвячених пам’яті єврейських громад України та Польщі, знищених під час Голо­косту.

Президенти під час зустрічі погодили питання подальшої економічної співпраці.

Президент В. Зеленський підтримав звернення Всеукраїнського конґресу юдейських релігійних громад до центру пам’яті Голокосту „Яд Вашем” про присвоєння Митро­политові Андреєві  Шептицькому почесного звання Праведника народів світу.

„Ми ніколи не забудемо, що серед 6 млн. жертв Катастрофи европейського єврейства  кожен четвертий був з України. Ми ніколи не забудемо жахливі злочини, що сталися у Бабиному Яру, коли нацисти стратили понад 150 тис. невинних”, – сказав В. Зеленський після переговорів з Президентом Польщі А. Дудою в Освенцимі.

Президент України згадав командира танка Т-34 Ігоря Побірченка, який разом з залогою першим розбив браму концтабору Авшвіц, і солдатів ударного батальйону 100-ої Львівської дивізії, які увійшли до табору під керівництвом полтавчанина єврейського походження Анатолія Шапіро та які разом з бійцями 322-ої дивізії Першого українського фронту визволяли табір. Почесного звання Праведника народів світу офіційно удостоєно понад 2,500 українців, хоча тих, хто рятував євреїв, ризикуючи власним життям, було значно більше.

 

Прес-служба Президента України

Коментарі закриті.