15 лютого, 2019

Зв’язковій командира УПА – 95 років

4 лютого виповнилося 95 років з дня народження Одарки Гусяк („Нуся“, „Чорна“), підпільниці ОУН, зв’язкової леґендарного командира УПА Романа Шухевича. 

Вона народилася у Трускавці‚ в родині Юрія і Марії Гусяків. Закінчила українську народну школу, вступила в ОУН в 1939 році. Арештована 4 березня 1950 року. До суду була під арештом в тюрмі на Лонцького у Львові, через рік була доставлена до Києва. Засуджена до 25 років в’язниці. Покарання відбувала в тюрмах Верхньоуральська і Володимира, а потім у селі Барашево (Мордовія). У березні 1975 року звільнена з умовою не повернення у західну Україну.

З 1975 по 1995 роки О. Гусяк проживала в Волочиську (Хмельницька область) спільно з Катериною Зарицькою („Монетою“), яка також була засуджена за участь в ОУН. У кінці 1980-их років увійшла до Крайового проводу ОУН (б), очолюваного Зеновієм Красівським, пізніше очолила Ліґу Українських Жінок.

У 1995 році О. Гусяк переїхала до Львова, де проживає і донині, беручи участь в політичному житті. Нагороджена Орденом Лева (нагородою міста Львова) і Орденом княгині Ольги III ступеня.

Провід і членство ОУН (б) щиро вітають О. Гусяк з ювілеєм, дякують за життєвий подвиг і бажають здоров’я та многоліття.

 

Стефан Романів, Голова ОУН (б)
Вікторія‚ Австралія

Коментарі закриті.