22 липня, 2020

Загальні збори НТШ в Канаді відбулися віртуально

Новообрана дирекція НТШ в Канаді.

ТОРОНТО. – З огляду на коронавірус дворічні загальні збори Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ), які мали відбутися 27 березня, були відкликані. Збори відбулися 22 червня віртуально на інтернетному форумі ,,Zoom”.

Ці загальні збори були особливими, тому що відбулися впродовж 70-го року від заснування і дільности НТШ в Канаді і завдяки можливостям електронної технології. Вперше всі члени НТШ в Канаді мали змогу взяти участь у зборах і голосувати, де б вони не жили. Учасників віртуальних зборів було 48: з Едмонтону, Вінніпеґу, Торонто та околиці, Оттави і Монреалю. Також було шість переданих голосів.

Напередодні зборів всі члени НТШ в Канаді одержали електронною пош­тою протокол зі зборів 2018 року, пропоновану програму зборів цього року і звіти голови і дирекції за дворічну каденцію. Перед початком зборів проф. Анна Ференц пояснила як користуватися програмою ,,Zoom” і як голосувати.

Збори відкрила і всіх привітала довголітня голова д-р Дарія Даревич. Вона зачитала список тих членів, що відійшли у вічність у 2018 році: 21 липня Евген Гусарук в Монреалі, 18 жовтня д-р Ірена Мороз в Торонто, 26 листопада д-р Роман Британ в Едмонтоні, у 2019 році: 9 листопада Стефанія Гурко в Торонто, 9 грудня проф. Іван Винницький в Торонто і голова Контрольної комісії НТШ Марта Трофименко 25 квітня 2020 року. Однохвилинною мовчанкою вшановано їх пам’ять.

До президії зборів одноголосно вибрано проф. А. Ференц на голову і Оксану Кунанець-Сварник на секретаря. Про працю дирекції від квітня 2018 року до кінця березня 2020 року звітувала д-р Д. Даревич користуючись моливістю висвітлювати інформації і світлини на екрані. У звітовому часі відбулося 14 сходин дирекції в Торонті на яких зроблено деякі важливі рішення.

Дирекція надала три дослідчі наукові стипендії НТШ в сумі по 5,000 дол. на дослідження українсько-канадських тем. В 2018 році стипендію одержав докторант Альберт­ського Університету Ернест Гийдел з Едмонтону на дослідження і написання праці ,,Ivan L. Rudnytsky and the Development of Ukrainian Studies in Canada”. В 2019 року була виняткова можливість надати дві стипендії, а саме: докторантці з Едмонтону Ользі Зайцевій-Герц на написання статті ,,Singing between Continents: Music Elements from Homeland and Pluralism in the Songs of Ukrainian Emigrants to Canada” і докторантові з Університе­ту Вестерн Максимові Свєженцеві на тему України ,,The ‘Phantom Limb’: Russian Settler Colonialism in Post-Soviet Crimea, 1990-1997”.

В 2018 році дирекція не надавала субсидії на наукове видання з огляду на брак відповідних аплікацій. 2019 року надано субсидію на книжку д-р Джесики Зихович ,,Superflous Women: Art, Feminism, Revolution in 21st Century Ukraine”, яку прийняло до друку Видавництво Торонтського університету.

В 2019 році вийшли з запізненням дві книжки, які одержали субсидії в 2014 і 2017 роках: книжка Оксани Пеленської з Праги ,,Україна поза Украї­ною” (видання Національної бібліотеки Чеської Республіки-Сла­вян­ська бібліотека. Співвидавцi НТШ і УКДДЦ) та книжка проф. Ната­лі Кононенко з Едмонтону ,,Ukrainian Epic and Song” (видання Торонтського університету).

Товариство продовжувало традицію наукових конференцій, започатковану 1950 року. Конферен­ція ,,Члени НТШ в науці” з виступами восьми науковців з Едмонтону і Торонто відбулася 1 грудня 2018 року. Рік 70-ліття НТШ в Канаді розпочато 24 серпня 2019 року конференцією в Едмонтоні ,,Мова, культура і соціюм в Україні та діяспорі” разом з з Альбертським Товариством сприяння розвитку українських студій – 14 доповідей.

Ювілейна конференція ,,70-ліття НТШ в Канаді: підсумки і перспективи” відбулася 1 грудня 2019 року в Торонто. Доповідь-презентацію про НТШ в Канаді виголосила д-р Д. Даре­вич. Відбувся круглий стіл, яким провадила проф. Марта Дичок на тему ,,Роля НТШ в Канаді в майбутньому”, в якому взяли участь представники з усієї Канади: д-р Юрій Мончак (Монреаль), д-р Микола Біла­нюк (Оттава), проф. Тарас Кознар­ський і д-р Олександр Романко (Торон­то), д-р Лариса Білоус (Едмон­тон). Головою доповідей була д-р Даґмара Турчин-Дувірак. Д-р Олег Романишин з Торонто говорив на тему: ,,Чи Голодомор 1932-1933 років – спільна трагедія народів СССР?”. Три доповіді виголосили стипедіянти і члени НТШ д-р Е. Гийдел, мґр. О. Зайцева-Герц і мґр. М. Свєженцев. Всі вони члени НТШ.

НТШ продовжує традицію влаштування окремих наукових доповідей в осередках у Торонто, Монреалі, Отта­ві та Едмонтоні, де виступали члени Товариства і гості з України, Польщі та США. Разом відбулося 50 окремих доповідей: 21 в Торонто, 14 в Едмон­тоні, 10 в Монреалі, чотири в Оттаві та одна у Вінніпезі. Найбільше доповідей було на теми України, шість з них було на тему Голодомору.

У Торонто були презентації проєктів студентів з університетів України, що приїхали до Канади на стажування з рамени державної програми ,,Mitacs Globalink Research Internship Program for Ukraine”. Студенти, майбутні науковці, поділилися з присутніми інформаціями про дослідчі проєкти, над якими працюють в Канаді. Разом було дев’ять виступів і презентацій.

Одним з організаторів участи студентів з Украї­ни у програмі ,,Mitacs” був член Дирекції НТШ д-р О. Роман­ко, який провадив вечорами. Спон­зором приїзду студентів до Канади була Українська Канадська фундація ім. Шевченка, яка підписала домовлення з ,,Mitacs” на три роки. Шевчен­ківська фундація уможливила приїзд студентів з Гаміль­тону, Ватерлю, Ґвелф, Лондону, Оттави і Кінґстону на доповіді-презентації і зустріч з громадою в Торонті 22 червня 2018 року і 23 червня 2019 року.

Шевченківські конференції та доповіді Това­рист­ва відбуваються вже 70 років почавши від першої 1951 року в Торонто. Цього року з нагоди святкувань 70-ліття НТШ впер­ше вдалося організувати Шев­ченківську доповідь, на якій виступив д-р Олександр Боронь, шевченкознавець з Києва, на тему ,,Нові факти біографії і творчости Тараса Шевченка” у всіх Осередках НТШ в Канаді. У Вінніпезі, де немає Осеред­ку НТШ, доповідь відбулася у співпраці з Осередком української культури і освіти. Всіми аспектами організації і фінансування займалася Таня Джулинська.

На кінець звіту голова подякувала всім членам Дирекції і Контрольної комісії за дружню співпрацю. Вона висловила подяку Українському Культур­ному Центрові і Фундації ,,Будучність” за можливість проводити всі імпрези в Олд Милл в Торонто і за фінансову підтримку Фундації ,,Будучність”.

Рівно ж вона подякувала за фінансову підтримку в 2018-2020 роках ,,Alberta Ukrainian Commemorative Casino” (пiдтримка для Осередку в Едмонтоні), Фундації Гуцуляків, Шевченківській фундації, Oб’єднан­ню колишніх вояків УПА, Фундації Ольжича, Українській Кредитовій Спілці в Торонто, Канадському Істи­тутoві Українських Студій, Фундації о. М. і д-р Р. Цурковських і Марті Тарнавській за щедру пожертву на ,,Журнал перекладів”, який за редакцією проф. Максима Тар­навсь­кого неперіодично видає НТШ в Канаді.

Відтак звітувала Т. Джулинська, фінансовий референт Товариства. Вона висвітлила і пояснила звіт, підписаний публічним авдитором за 2019 рік, який одержали електрон­ною поштою всі члени. Завдяки щедрим пожертвам спонзорів, фундацій та жертводавців фінансовий стан Товариства в доброму стані.

Далі звітували голови Осередків: проф. Алла Недашківська, голова Осередку Західньої Канади в Едмонті, проф. Іриней Жук за Любу Жук, голову Осередку в Монреалі і д-р М. Біла­нюк, голова Осередку в Оттаві. Найбільше активним є Осере­док в Едмонтоні. Крім доповідей і конференції вони готують до друку два нові томи ,,Західньо­канадського збірника” і видання доповідей з ювілейних конференцій.

Христя Стоділка-Цурковська, яка перебрала головування з відходом у вічність М. Трофименко, звітувала за Контрольну комісію. Вона ствердила, що Дирекція працювала добре і висловила всім признання.

Звіт Номінаційної комісії представили Евген Ладна і Богдан Колос. Загальні збори обрали головою д-р Д. Даревич і 13 членів дирекції, а саме: Софію Березовську, Надю Ґере­люк, проф. М. Дичок, Т. Джулин­ську, проф. Миколу Держка, Олеся Доль­ницького, проф. Т. Кознарського, Христю Колос, Уляну Пасічник, д-ра О. Романка, Роксоляну Сливинську, Ігоря Томкова, д-р Д. Турчин-Дувірак.

До Контрольної комісії обрано головою Х. Стоділку-Цурковську, членами – Олю Купльовську, Івана Підковича і Юрія Копача.

Звіт Рекомендаційної комісії, в якій працювали всі три голови осередків представила проф. А. Недаш­ків­ська. Рекомендації включали заклики продовжувати заохочування докторантів і молодих науковців, встановити ,,Грамоти вдячности” за працю в НТШ на рівні краю та осередків, піднести видимість НТШ в інтернеті та створити форум у віртуальному просторі, розширити використання соціяльних мереж для розповсюдження інформацій про НТШ і плекати громаду НТШ Канади за допомогою можливостей, які надають сучасні технології.

Загальні збори прийняли всі внески більшістю голосів. д-р Д. Даревич подякувала всім за довіру провадити Товариством, проф. А. Ференц за вміле і професійне провадження віртуальними зборами, секретарці О. Кунанець-Сварник за протоколування, О. Дольницькому за замовлення ,,Zoom” зборів і за їх запис та ролю господаря, всім звітодавцям та членам за участь у цих перших віртуальних загальних зборах НТШ в Канаді.

Коментарі закриті.