30 липня, 2020

ЗУАДК звітує про повінь в Україні

Наслідки повені в Івано-Франківській області. (Фото: Андрій Дида)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Дізнавшись про повені в західній Україні, Злучений Український Американський Допо­моговий Комітет (ЗУАДК) негайно звернувся до Посольства України в цій справі, а також вислав свого представника у Львові д-ра Андрія Диду з’ясувати шкоди та потреби.

Звіт представника А. Диди про відвідування окремих населених пунктів Івано-Франківської области, що постраждали від повені в кінці червня подав такі інформації:

  • Стихійне лихо завдало найбільшої шкоди у Галицькому, Рожнятівському, Надвірнянському районах. Засоби масової інформації, звертали увагу на розмив автомобільних доріг, обвал мостів, прорив гідротехнічних споруд. Щодо пошкоджень майна населення, то інформаційні засоби приділяли цьому відносно мало уваги.
  • 1 липня А. Дида мав зустріч з головою Галицької державної адміністрації Сергієм Канюкою, який з подякою відгукнувся на ініціятиву ЗУАДК щодо допомоги потерпілим від повені. Одночасно він порадив представникові ЗУАДК зустрітися з головами об’єднаних територіяльних громад (ОТГ), населені пункти яких найбільше постраждали.

А. Дида провів такі зустрічі:

  • Демешківська ОТГ, голова Зіновій Цибух: Зустріч проходила у селі Поплавники, де працювали пожежні машини, які відкачували воду з криниць і пивниць. Вода затопила багато городів, окремі прибудинкові споруди (стайні, стодоли, літні кухні), пивниці. На затоплених площах пропала картопля, а решту городини будуть ще раз садити. У пивницях пропали минулорічні картопля, морква, буряки, які використовувалися на корм для свійських тварин.
  • Дубівецька ОТГ, голова Світлана Людера: Вода підмила кілька прибудинкових старих споруд, частково, а подекуди повністю були залиті городи. На момент мого перебування, залишилися кілька вулиць, які залиті водою.
  • Маріямпільська сільська рада, голова Роман Шевчук: Вода завдала значної людям шкоди. Кілька будівель були поруйновані. Люди, які потерпіли, побудували уже поблизу цегляні чи дерев’яні помешкання. Вода сягала до підвіконня. 15 родин одержують допомогу ЗУАДК.
  • Блюдниківська ОТГ, голова Іван Кузів: Просив передати усім жертводавцям подяку.
  • Петриківська сільська Рада, виконуюча обов’язки голови Марія Клим: Рясні дощі змили городину, підтопили частково підвали. У село оперативно були доставлені продукти, питна вода. Допомогли „Карітас”, Червоний Хрест, релігійні організації.
  • Долинська ОТГ, голова Володи­мир Гаразд: Від повені постраждали частина міста Долина (Стара Долина) і навколишні села, розташовані в низинній частині. Характер пошкодження – затоплення житлових приміщень. Вода піднялася на декілька метрів, на що люди були не готові, а затоплення у деяких хатах було до даху.

Надійшла інформація про шкоду від повені в селах Перегінське, Рожнятівського району, Миколичин, Калуського району.

Ситуація в селі Спас, Рожнятівський район. (Фото: власник дому О. Я.)

Головою Управління міжнародного співробітництва Тернопільської обласної державної адміністрації Оксана Качурівська приготувала списки найбільш потребуючих.

8 липня голова Чернівецької облас­­­ної державної адміністрації Сер­гій Осадчук написав: „Станом на 6 липня повінь завдала шкоди 51 населеному пункту в семи районах области та Чернівцях. Зокрема, підтоплено 1,075 будинків, затоплено 819 підвалів, 3,642 присадибні ділянки, 3,041 гектар сільськогосподарських угідь, частково пошкоджено 13 ділянок автошляхів, 18 мостів. Із зони підтоплення відселено 136 осіб, з них – 42 дитини. Врятовано з підтоплених житлових будинків 69 осіб, з них – 17 дітей. Укладено список осіб, які найбільше постраждали від повені в Чернівецькій області”.

Івано-Франківська обласна адміністрація звернулися до ЗУАДК за засобами для очищення води, засобами гіґієни та харчами, а Закарпатський обласний департамент соціяльного захисту населення – за продуктами харчування та одягом і взуттям для потерпілих.

На 15 липня надійшло 42,545 дол. для потерпілих від повені. Списки подані головами сільських рад, ОТГ або обласними державними адміністраціями та підтверджені актами обстеження і рішеннями сесії.

На нинішний день ЗУАДК допомагатиме 26 родинам в Чернівецькій області, 38 родинам у Івано-Франків­ській області.

Перша фінансова допомога найбільш потерпілим становить 500 дол. Друга катеґорія це середньопотерпілі господарства котрим надається фінансова допомога в розмірі 250-300 дол., а третя катеґорія це менш потерпілі господарства, які одержують фінансову допомогу в розмірі 100-150 дол.

 

Канцелярія ЗУАДК

Коментарі закриті.