30 липня, 2020

Видано восьмий випуск „Західньоканадського збірника”

ЕДМОНТОН, Альберта. – 18 липня осередок Західньої Канади Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді (НТШ) організував презентацію восьмого випуску „Західньо­канад­ського збірника” та доповідь д-ра Юлії Кислої про історію Західньока­над­ського осередку НТШ. Подію, яка відбулася онлайн, відвідали члени НТШ та інші зацікавлені з Едмонтону, Торонто та Монреалю.

Д-р Алла Недашківська, голова осередку НТШ в Едмонтоні, розпочала зустріч привітаннями. Разом з д-ром Миколою Сорокою вони представили збірник, присвячений 125-літтю поселення українців у Канаді та світлій пам’яті Петра Сава­рина – довголітнього члена та керівника осередку НТШ в Едмонтоні та визначного діяча української громади в Канаді.

Д-р М. Сорока розповів про історію видання від першого збірника, опублікованого 1973 року за редакцією професора Альбертського університету Яра Славутича, до сьогодення. Важливість збірника – це насамперед збереження україномовного середовища в якому може розвиватися українська наука в умовах в Канаді. У збірнику можна знайти унікальні матеріяли про історію українських організацій, творчих колективів, окремих постатей і подій у Західній Канаді, бібліографічні матеріяли й рецензії.

Д-р А. Недашківська продовжила представлення і зауважила, що восьмий випуск особливий ще й тим, що вперше виходить одночасно у друкованому і цифровому форматах. У друкованому форматі збірник виходить колекційним тиражем – 125 примірників, оскільки присвячений 125-літтю поселення українців в Канаді.

Д-р А. Недашківська завершила представлення словами глибокого змісту П. Саварина, який у своїх роздумах у його книзі, закликає всіх до копіткої щоденної праці на благо українства та благо України: „Не все зерно впадає в добрий ґрунт, але сіяти треба, бо хто, не сіявши, може надіятися жнив?”

Д-р Ю. Кисла представила доповідь на тему „Наука у вигнанні: з історії Західньоканадського осередку НТШ”. Створення у 1949 році Канад­ського відділу НТШ, а в 1955 році осередку на Західну Канаду в Едмон­тоні, мало на меті організацію центрів вільної наукової думки поза межами України. Це була не лише данина традиції, а й свідомий політичний акт з боку новоприбулих науковців в Канаді, які ставили собі чіткі політичні завдання – допомогти краю у його визвольній боротьбі із московською окупацією. НТШ на чужині виконувало ролю духовного об’єднуваль­ного центру української діяспори та амбасадора українства в світі. Доповідь д-ра Ю, Кислої базується на статті, яка буде надрукована у наступному, дев’ятому випуску „Західньоканад­ського збірника”.

Зустріч завершилася жвавою дискусією. Усі випуски „Західньока­над­ського збірника” доступні в елект­рон­ному варіянті на інтернет-сторінці бібліотеки Альбертського університету: https://era.library.ualberta.ca/communities/f4f394ae-51c2-4321-8de5-89f3b00b72fc/collections/6bf8ec7d-3e7c-4157-a471-6820dd9f8526.

 

Марина Чернявська – заступниця голови Західньоканадського осередку НТШ.

Коментарі закриті.