30 квітня, 2020

До 50-річчя фільму „Білий птах з чорною ознакою”

Кадр з фільму „Білий птах з чорною ознакою”. (Фото: Вікіпедія)

Мій друг з Києва, генеральний директор кіностудії ім. Олександра Довженка, голова Спілки кінематографістів України та режисер багатьох фільмів та навіть актор у деяких Олесь Янчук нагадав мені, що у цьому році припадає 50 років від появи загально відомої кінострічки тієї ж кіностудії, відомого режисера і сценариста Юрія Іллєнка, у якій головні ролі відіграли відомий актор і, до речі, також співсценарист з Юрієм Іллєнком цієї стрічки Іван Миколай­чук та відомий (хоча не у той час) актор Богдан Ступка.

Стрічка називається „Білий птах з чорною ознакою”. Дискусія велась навіть навколо самої назви, бо цей птах відносився до українського націоналіста, то у радянські часи більш відповідним було б „плямою” замість „ознакою”.

Сказати правду, я не з ентузіязмом поставився до перших моїх оглядин цього фільму. Одначе я щасливий, що послухав свого друга. Мушу признати, що неоднозначність мене приємно здивувала, хоча я мав нагоду запіз­нати і Ю. Іллєнка, Б. Ступку та дружину І. Миколайчука далеко пізніше.

Фільм мусів переходити цензуру за часів СРСР, але важливою хіба була і роля першого секретаря Централь­ного комітету Компартiї України Петра Шелеста, який підтримував цей фільм. Але не менш важливою була і тверда позиція режисера.

У фільмі показано українського націоналіста, одного з чотирьох братів, ролю якого вдячно зіграв Б. Ступка. Знавці та історики цього фільму писали, що І. Миколайчук, відомий вже в той час актор радянського кіно, виконавець головної ролі найбільш відомої у світі радянської стрічки „Тіні забутих предків”, писав сценарій, у якому діяв і персонаж українського націоналіста, більше того, І. Миколайчук писав сценарій з думкою, що саме він гратиме цю ролю. Натомість, як кажуть знавці, було вказано йому, що такий знаний актор не може грати неґативну ролю. Тому ролю брата-бандерівця було надано молодому акторові зі Львова Б. Ступці, і для якого ця роля стала його дебютом у кінематографії.

Іронія тут, як для мене, у тому, що фактично український націоналіст був героєм фільму і я не вважаю, що це тільки через мої „бандерівські окуляри”.

Сюжетна лінія фільму відбувається від 1937 року, коли румуни урядували на Буковині, а кінчається десь у 1944 року, коли радянські війська прийшли повторно на Буковину. Село зустрічало радянське військо з надією, але без щирої любови. Дівчина Дана погодилася вийти за радянського солдата, але утекла при першій нагоді. Любов’ю її життя є один з чотирьох братів, а саме український націоналіст, але при вдаваному шлюбі з ним вона бажає собі смерти, тому що він український партизан. Три роки вона волочилася по світі, поки не завагітніла і повернулася на село, де її зустрів отець і звернув увагу на її гріх, а вона відповіла, що покликання жінки є родити дітей – тобто радянський народ. Це повернення до радісного села під радянською владою, народження дітей для держави, божевільний піп, який береться до зброї, та гуманний радян­ський лікар, це все атрибути радянської пропаґанди.

Одначе героєм фільму у радянській реалії є український націоналіст-партизан. Б. Ступка у тій ролі почав свою кар’єру як великий актор, а вже відомий тоді І. Миколайчук зіграв радянського затятого приплентача і ця роля була відносно невдячною. Ю. Іллєнко, який керував цим процесом, дуже добре знав, що він робить. Безумовно, була важлива і особиста підтримка П. Шелеста. Це були часи дисидентського руху, початки революції, яка завершилася 24 серпня 1991 року.

 

Аскольд С. Лозинський,
Ню-Йорк

Коментарі закриті.