22 червня, 2018

До Биківні прийшли білоруси

Учасники вшанування пам’яті жертв комуністичних злочинів у Національному меморіяльному комплексі „Биківнянські могили”. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 3 червня білоруський Рух солідарности „Разам” провів у Національному меморіяльному комплексі „Биківнянські могили” акцію вшанування пам’яті жертв комуністичних злочинів до 30-річчя появи статті Зянона Пазняка і Явґена Шмиґалева „Дорога на Куропати”, щоб захистити національну святиню білорусів – Куропати – від сучасного режиму Олександра Лукашенка. 

Відомий литовський громадський діяч Стасіс Кавшиніс під час меморіяльних заходів.

Відомий литовський громадський діяч Стасіс Кавшиніс під час меморіяльних заходів.

Вшанування почалося з молитви за упокій душ жертв більшовицького режиму, яку прочитав священик Білоруської Автокефальної Православної Церкви о. Вікентій. Ініціятор заходу, засновник Руху солідарности „Разам” В’ячеслав Сівчик розповів про захист Куропат, у якому брав участь безпосередньо перед вшануванням, закликав до солідарности з захисниками білоруського Національного некрополю. Він висловив надію, що на території комплексу „Биківнянські могили” буде встановлений символ Білорусі  – хрест Єфросинії Полоцької – в пам’ять убитих московськими комуністами білорусів. 

Промовляли депутат Верховної Ради України, колишній командир штурмової сотні „Айдар” Ігор Лапін, відомий литовський громадський діяч Стасіс Кавшиніс, білоруський поет і перший політв’язень режиму О. Лукашенка Славомір Адамович, українські громадські діячі Андрій Пастушенко та Георгій Лук’янчук. 

Завершилася акція пам’яті хвилиною мовчання. Учасники поклали квіти до Меморіялу і запалили свічки в пам’ять про загиблих. Акцію вела співголова Руху солідарности „Разам” Альона Толстая.

Виступає білоруський поет і перший політв’язень режиму Олександра Лукашенка Славомир Адамович.

Виступає білоруський поет і перший політв’язень режиму Олександра Лукашенка Славомир Адамович.

Коментарі закриті.