21 листопада, 2019

Дональд Трамп не є ворогом України

Вияв зневаги до Президента США Дональда Трампа став тепер модним. Звичайно, свобода слова – це право людини, але мова про те‚ що Президент Д. Трамп є ворогом України як і Володимир Путін, перетинає межу пристійности. А саме так пише Андрій Піонтковський в статті „Трамп такий самий ворог України, як Путін” (передрук з „Газети по-українськи“, „Свобода“‚ 11 жовтня).

Таке абсурдне переконання є типовою ознакою РПН – розладу підроблених новин (Fake News Syndrome). РПН – це серйозна недуга‚ яка позбавляє людину здатности раціонального думання і затуманює розум особистими упередженнями. РПН не пощадив і автора згаданої статті, тому постараємося йому допомогти.

Порівняймо цих двох ворогів України: В. Путін підтримує антиукраїнських сепаратистів у веденні війни проти України‚ в якій загинули та були ранені вже тисячі людей. Його метою, шляхом репресій і війни проти України, є відновити давню російську імперію. Цей замах розпочався вторгненням в Крим, відтак в східню Україну.

Д. Трамп, на відміну від попереднього президента, схвалив значне надання летальної збройної допомоги для України. В додатку США під проводом Д. Трампа співпрацює з Україною у виробництві збройної техніки. Для здобуття бойової готовности збройні сили США і України ведуть спільні воєнні вправи в східній Україні і на Чорному морi. Українські війська протистояли вже п’ять років російській аґресії, що свідчить про ефективність наданої допомоги.

Висновок цього порівняння доводить, що Д. Трамп – не ворог України, а приятель. Проте людина‚ котра страждає на РПН‚ вирішить всупереч, що Д. Трамп – ворог України, і на доказ заявить‚ що Д. Трамп допомогу відкликав та ще й порадив новообраному Президентові України Володимирові Зеленському іти до В. Путіна. Однак це не доводить‚ що Д. Трамп – ворог України‚ коли врахувати обставини подій.

Всім відомо, що в Україні процвітає корупція. Якщо США надає Україні допомогу, обов’язком президента США є перевірити і упевнитися‚ що надана допомога потрапляє на намічену ціль, а не в „чорну діру“. Однією з таких „чорних дір“ стала українська компанія „Бурізма“‚ яка стала об’єктом розслідування щодо корупції ще за Президента Петра Порошенка. Розслідування, однак, було відкликане і прокурор був звільнений внаслідок тиску Джо Байдена, тодішнього віце-президента США‚ син якого Гантер служив в Раді директорів „Бурізми“‚ де одержував шалену платню.

Щоб з’ясувати питання корупції в „Бурізмі“, Д. Трамп в телефонній розмові попросив В. Зеленського це відкликане розслідження відновити, на що В. Зеленський згодився.

Для ґарантії Д. Трамп вирішив тимчасово припинити допомогу Україні. Це припинення він досить швидко зняв і надання допомоги продовжується дотепер звичним порядком.

З’явилися сумніви, чи допомога США Україні на війну проти Росії є дійсною. В. Зеленський 1 жовтня погодився прийняти „формулу Штайнмаєра“ на перемир’я з Росією і приготувався до зустрічі з В. Путіном. Хоч як завзято В. Зеленський виправдувався, його рішення було сприйняте як капітуляція і здача. Внаслідок виникли гнівні протести по усій Україні з гаслом „Капітуляції ні!”. Капітуляція‚ обумовлена „формулою Штайнмаєра“ означатиме‚ що минула і майбутня допомога США Україні змарнована. Якщо Д. Трамп сказав В. Зеленському йти до В. Путіна, це було сказано вірно, хоч запізно.

 

Андрій Мельник‚
Чикаґо

Коментарі закриті.