31 липня, 2019

Героїв вшанували на оселі СУМ у Еленвілі

Учасники Свята Героїв на оселі Спілки Української Молоді. (Фото: Богдан Гаврилюк)

ЕЛЕНВІЛ, Ню-Йорк. – Свято Героїв відбулося 7 липня на оселі Спілки Української Молоді (СУМ). Традиційним організатором свята була Організація Оборони Чотирьох Свобід України (ООЧСУ), управа якої забезпечила участь делеґацій з Гартфорду, Філядельфії, Йонкерсу, Ню-Йорку, Амстердаму, Палатайну, штату Ню-Джерзі та інших місцевостей. Автобус з членами 42-го Відділу ООЧСУ прибув з Гемпстеду (Ню-Йорк). 

Делеґації прибули з своїми прапорами та вінками. Свято провели з участю Українських Американських Ветеранів та Виховно-вишкільного табору СУМ „В єдності сила“ ім. Степана Бандери під наглядом головного виховника Дмитра Ленчука. 

На святі було відзначено 90-ліття ОУН, 110-ліття народження та 60-ліття вбивства провідника ОУН Степана Бандери, п’ятиліття загибелі „Небесної сотні“. Відправили Службу Божу капелян СУМ о. Ігор Міджак з Стемфорду і о. Василь Гриньков з Гемпстеду.

Прапороносці на Святі Героїв.

Програма відзначення включала хвилину мовчанки на вшанування пам’яті полеглих героїв. Привітання виголосив голова Крайової Управи СУМ Адріян Длябога, а головне святкове слово – д-р Володимир Бірчак, керівник академічної програми Центру дослідження Визвольного Руху з Києва, який прибув на запрошення для головних викладів історії під час Виховно-вишкільного табору. 

Програму прикрасив своїм виступом Вишкільний табір, який виконав три пісні під проводом відомого оперного співака Стефана Шкафаровського та з супроводом при фортепіяні Оксани Телепко. Прозвучали вірші Оксани Глуської „В жалобі тихій“ у виконанні юнака Ярослава Гап’юка та „Козацькі могили“ у виконанні юначки Ірини Крив’як.
Делеґація 42-го Відділу ООЧСУ з Гемпстеду прибула з величезним українським прапором, який постійно тримали члени відділу на чолі з головою відділу Галиною Фенченко.

Для вшанування героїв прибули секретар Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) Марія Дупляк, президент Українського Народного Союзу і голова Крайової Ради УККА Стефан Качарай з дружиною Святославою, голова Головної управи ООЧСУ д-р Олесь Стрільчук, голова Ради директорів Української Національної Федеральної Кредитової Кооперативи Степан Качурак, голова Ради директорів Української Федеральної Кредитової Кооперативи СУМА Йонкерс Андрій Горбачевський, який прибув з головним управителем та президентом Романом Козіцьким, голова Координаційної стейтової ради УККА у Ню-Джерзі Михайло Козюпа, представник „Провидіння“ Мирон Солтис, представник Організації Оборони Лемківщини, колишній довголітній голова Зенон Галькович та представник Злученого Українського Американського Допомогового Комітету, колишній голова Світової Управи та Крайової Управи СУМ Америки Юрій Наконечний.

Відправляє Службу Божу о. капелян СУМ Ігор Міджак.

На Площі Героїв відбулося покладання вінків до погрудь героїв України. Опісля присутні, перейшли на вершину Пантеону героїв, де провели вшанування героїв України, зокрема С. Бандери. Основні промови виголосили д-р О. Стрільчук з Чикаґо та С. Качурак, який провів святковий процес салюту. Д-р О. Стрільчук побажав великого успіху Україні й привітав присутню численну молодь СУМ. 

Д-р О. Стрільчук, Українські Американські Ветерани, Володимир Ковбаснюк, З. Галькович, Майкл Федірко долучилися до виконання салюту.

Вшанування героїв була підсилене участю пароха Української католицької церкви св. Володимира у Гемпстеді о. В. Гринькова.

При проводі М. Козюпи всі учасники вшанування заспівали гимни США та України.

С. Качурак подякував всім присутнім за участь та завершив вшанування тричі виголошеним „Слава Україні“, на що всі відповіли: „Героям слава!“.

Коментарі закриті.