16 березня, 2018

В Ізраїлі говорили про вибори президента Росії

БЕЕР-ШЕВА‚ Ізраїль. – Вибори президента Росії призначені на 18 березня. Датою проведення виборів обрано саме річницю російської анексії Автономної Республіки Крим. Українську громаду Ізраїля не може не турбувати і відповідний закон, яким передбачено перенесення дати виборів. Він був ухвалений Державною Думою і Радою Федерації Росії, а також підписаний Володимиром Путіном. Вибори відбуватимуться на території окупованого Криму, що фактично робить ці вибори незаконними з точки зору міжнародного права.

Про це та інші аспекти виборів президента Росії на території українського Криму говорили учасники зборів української громади Ізраїля, які відбулися 3 березня в Беер-шевському осередку товариства „Українці в Ізраїлі“.

Головуюча прес-секретар організації Євдокія Чумак наголосила, що Президент України Петро Порошенко, Верховна Рада та Уряд України закликали не визнавати результати майбутніх виборів в анексованому Криму, оскільки це є порушенням міжнародного законодавства. Так, наміри Кремля провести голосування на президентських виборах на території українського Криму прямо суперечать міжнародному праву та світовому порядку. Також керівництво України на всіх рівнях закликає міжнародних партнерів до політичного засудження проведення незаконного виборчого процесу на півострові та на недопущення своїх громадян до так званого „міжнародного спостереження“.

Міністерство закордонних справ України надіслало Міністерству закордонних справ Росії ноту, в якій наголосило на неможливості виборів президента Росії в дипломатичному представництві Російської Федерації на території України в разі проведення цих виборів на території окупованого Криму. У дипломатичній ноті йдеться про рішучий протест проти виборів президента Росії на території окупованого Криму, застереження від спроб організувати вибори на території окупованого Донбасу, а також наголошено на неможливості проведення виборів у дипломатичному представництві Російської Федерації на території України без повного виконання перших двох умов.

Міністер закордонних справ України Павло Клімкін закликав застосувати санкції до всіх, хто причетний до виборів президента Росії у Криму. Прокуратура Криму попередила громадян України, що в разі їхньої участи в організації російських виборів у анексованому Криму, їм загрожує відповідальність у відповідності зі статтею кримінального кодексу України „державна зрада“.

Йшлося і про те, що російська окупаційна влада активно готується до виборів, в тому числі на окупованій території. Мешканців півострова запрошують на вибори та голосування. Крім того, Центральна виборча комісія Росії відмовила основному опозиційному політикові чинного президента Росії В. Путіна Олексієві Навальному брати участь у виборах.

Україна не направлятиме своїх спостерігачів до Росії, а також стежитиме та апелюватиме за дотриманням цієї норми іншими країнами світу і міжнародними організаціями. Також офіційний Київ ніколи не визнає ці вибори леґітимними та чесними.

Крім того, з великою долею вірогідности за результатами виборів український парлямент прийме рішення про їх невизнання та порушення міжнародних норм, як це було з останніми виборами до Державної думи Росії. э

Українці Ізраїля переймаються долею країни і за тисячі кілометрів від неї.

Коментарі закриті.