16 березня, 2018

Провели вечір пам’яті Олександра Гуменюка 

ПАРИЖ. – 27 грудня 2017 року в Культурному центрі Посольства України у Франції відбувся вечір-концерт, який, хоча і мав музичну частину, виявився конференцією-дискусією щодо політико-військової ситуації в Україні. Вечір організувала Асоціяція „Почерез Европу“ після виступу, улаштованому кілька днів раніше Асоціяцією „Промо Україна“ в Страсбурзі.

Ведучою вечора була Алла Лазарева, яка перекладала виступи російською та французькою мовами. Вечір розпочала головний промовець Олена Гуменюк, вдова полковника Олександра Гуменюка, вбитого російським снайпером в Дебальцеві в 2014 році. Вона була в супроводі своїх трьох синів-трійнят, що народилися в 2003 році. Концертна частина була з виступами кожного з трьох синів, з відповідними інструментами.

О. Гуменюк, сама контрактний прапорщик, снайпер, інструктор стрільби і картограф, розповіла про чоловіка-патріота, і гарячого прихильника чесної України, скорумпованої своїми економічною та політичною елітами, коли громадянське суспільство достатньо освічене, щоб це розуміти, але нездатне змінити ситуацію.

О. Гуменюк був добровольцем на Майдані, переконував військових не брати участи у репресіях. О. Гуменюк підтвердила участь на Майдані російських повітряно-десантних частин, запрошених урядом Віктора Януковича. Вони вели снайперський вогонь проти беззбройних демонстрантів.

О. Гуменюк вважає, що уряд України в галузі оборони залишив без відповіді заклик офіцерів, які вимагали створення оборонної зони вздовж кордону. Після захоплення Криму, батальйони добровольців, вихідців Майдану і Правого сектора, пішли відбивати російський наступ в Донбасі. Вони мали імпровізовану зброю і транспортні засоби, були нагодовані, одягнені і обладнані добровольцями, які на зразок Майдану, мобілізувалися.

О. Гуменюк, який в кінці радянського періоду відмовився брати участь у репресіях в Прибалтиці, був одним з перших, які пішли на фронт. Про нього було сказано, що він мав особистість козака-характерника, яких леґенда наділяє надприродними здібностями. Взявши командування батальйоном „Київська Русь“, він брав участь зі своїм загоном у боях за Донецьке летовище. Він і його дружина були інструкторами у таборах військової підготовки молодих на острові Хортиця на Дніпрі.

О. Гуменюк сердечно подякувала українській громаді у Франції за надане обладнання та організоване лікування поранених.

Коментарі закриті.