19 грудня, 2019

Віче біля першого в Україні пам’ятника

Виступає Народний артист України Тарас Компаніченко. (Фото: Георгій Лук’янчук)

ТАРГАН‚ Київська область. – 22 листопада в селі Тарган вшанували пам‘ять жертв Голодомору 1932-1933 років біля першого в Україні пам‘ятника жертвам Великої трагедії українського народу. В цьому селі завдяки дослідникові, громадському діячеві Олександрові Ушинському ще в радянський час (у 1985-1988) роках був виготовлений підпільно та встановлений цей пам’ятник.

Священики Православної Церкви України настоятель Володарської церкви Успіння Пресвятої Богородиці о. Богдан та  настоятель Пархомівської Свято-Покровської церкви о. Василь звернулись з молитвами до Бога. На поминальні заходи прибув представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, леґендарний воїн-патріот України Ігор Мазур „Тополя“‚ який розповів про гірку та трагічну долю своєї бабусі в голодні роки.

З жалобним словом виступили голова Українського православного братства св. Апостола Андрія Первозваного Олександр Гудима, голова Ліґи „Україна-НАТО“ Сергій Джердж, голова Міжнародної організації „Родина Мазеп“ Ігор Мазепа, вдова героя „Небесної сотні“ Тамара Швець, представники Спілки ветеранів АТО та Асоціяції дослідників голодоморів в Україні Ілля Кравченко та Валентина Безніщенко.

Організатор встановлення пам’ят­ника в селі Тарган Олександр Ушин­ський. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Присутніх вразив виступ та виконання Народним артистом Тарасом Компаніченком „Думи про Голодомор“, написаної в ті страшні часи, а також  пісні „Свіча“ у виконанні талановитої співачки,  володарки звання „Золотий Голос Володарщини“  Наталії Борисової.

Виступив з віршем „Свічка на вікні“ й організатор встановлення пам’ятника та Музею Голодомору на Київщині у 1932-1933 років у селищі Володарка, учасник війни з Росією Олександр Ушинський.

Він показав синьо-жовтий прапор, подарований йому 1990 року Іваном Драчем та Джеймсом Мейсом в останній день Міжнародного симпозіюму „Голод 1932-1933 років в Україні“, що відбувався тоді саме на кладовищі в селі Тарган, біля першого в Україні пам’ятника жертвам голоду, а також зошит з списками померлих голодною смертю односельчан, складених Олександрою Овдіюк та Алісою Масло.

Коментарі закриті.