13 лютого, 2020

Відзначили День Соборности України

Нагороджені за служіння на благо громади (зліва): Марія Коркач-Грошко, Микола Кочерга, Ігор Дячун, Мирон Васюнець, Марія Бухвак-Іванець. (Фото: Тетяна Дрожжина)

ЧИКАҐО. – 26 січня в Українському Культурному Осередку відбулося відзначення Дня Соборности України‚ організоване Ілинойським Відділом Українського Конґресового Комітету (УККА). Основною темою була „Без­пека та Незалежність“. Гостями були генерал-лейтенант Михайло Заброд­ський, президент Фонду „Потомак“ д-р Філіп Карбер‚ конґресмени Денні К. Девіс, Майкл Б. Квіґлі – співголова Українського Кокусу в Конґресі), Раджа Крішна­мурті, Шон Кастен, головний скарбник повіту Кук Марія Папас, комісар Ден Патлак з Комітету огляду повіту Кук, представники азербайджанської, угорської, литовської та польської громад.

Відзначення розпочалося з внесення українського та американського стягів Українськими Американськими Ветеранами (Станиця32) на чолі з Ко­ман­дувачем Пітером Бен­саком. Хор Спілки Української Молоді (СУМ) виконав гимни США та Ук­раїни.

Далі слово мав президент Іли­нойського Відділу УККА Ігор Дячун‚ який зауважив, що безпека для України – це здатність захистити себе від військової загрози та подолати багатовимірні загрози з боку Росії. Після його промови присутні одночасно підняли листочки з написом „Ми дбаємо про Україну“.

Єпископ Української католицької єпархії св. Миколая Венедикт Алек­сійчук закликав присутніх до спільної молитви, після чого  зауважив, що сила України – в її єдності.

Щорічну премію спільноти УККА за служіння на благо громади вручали І. Дячун та віце-президент Ілинойського Відділу УККА д-р Марія Коркач-Грошко.

Марію Бухвак-Іванець відзначили за її благодійну допомогу сиротинцям та людям похилого віку в Україні та за організацію допомоги добровольчим батальйонам‚ які захищали Україну під час анексії Криму. Раніше вона отримала нагороду від Міністерства оборони України за допомогу під час війни на Донбасі.

Мирон Васюнець був відзначений за понад 40-річну працю на благо СУМ, в тому числі й за 19 років на посаді голови Осередку СУМ ім. Дмитра Вітовського в Палатайні.

Микола Кочерга був нагороджений за його невтомну працю в питаннях, що стосуються української спільноти та Православної Церкви Ук­раїни, а також за його віддану працю на пості президента Фундації Голодомору та президента Фундації Симона Петлюри у Парижі.

Ведучою відзначення Дня Со­бор­ности була віце-президент Іли­ной­ського Відділу УККА Марта Фа­ріон.

У зверненнях конґресменів Д. Девіса, М. Квіґлі, Р. Крішнамурті та Ш. Кастена було підкреслено їхню рішучість щодо переконання своїх колеґ в Конґресі про необхідність постійної військової допомоги Україні. Всі вони зійшлись на думці, що Україна повинна мати можливість захищати свою територію та продовжувати будувати суверенну демократичну державу. Конґресмени зазначили, що Україна бореться за суверенітет та незалежність, а загроза з боку Росії не є лише українською проблемою‚ вона створює загрозу безпеці Заходу. Всі чотири конґресмени запевнили, що зобов’язані підтримувати Україну в розвитку демократії та реформ, а також розповсюджувати інформацію про неї серед своїх колеґ в Конґресі.

Українська громада висловила щиру вдячність представникам Конґресу за підтримку України.

Генеральний консул Лариса Герасько повертається до Києва після п’ятирічної праці в Генеральному консульстві України в Чикаґо. Пре­зидент Українського Інституту Сучас­ного Мистецтва в Чикаґо та член Управи Ілинойського Відділу УККА Мотря Мельник докладно розповіла про досягнення Л. Герасько під час її призначення в Чикаґо та подарувала скульптуру на знак подяки від української громади.

Віце-президент Ілинойського Відділу УККА Павло Бандрівський представив д-ра Ф. Карбера, який є президентом Фонду „Потомак“ – позапартійної, некомерційної дослідницької організації, яка  орієнтована на питаннях міжнародної безпеки. Ф. Карбер здійснив 32 візити до  України та провів 180 днів у зоні бойових дій на сході України. Він є міжнародно визнаним авторитетом з питань оборони та національної безпеки‚ свідчив перед Конґресом США та Парляментом Великобританії про необхідність підтримки України. У 2014 році Ф. Карбер був запрошений тимчасовим урядом України для оцінки погіршення ситуації з безпекою в Україні. До нього приєднався старший соратник Фонду „Потомак“, генерал Веслі Кларк, колишній Верховний головнокомандувач НАТО в Европі та один з кандидатів у президенти від Демократичної партії 2004 року.

Д-р Ф. Карбер та генерал В. Кларк підготували доповіді для Конґресу‚ в яких йшлося про необхідність військової підтримки України. Саме вони першими заговорили про необхідність надати Україні летальне озброєння, в тому числі ракети протитанкового керування, радіолокаційні батареї, радіокеровані літальні апарати та вдосконалені засоби захисту від пошкоджень. Усе це згодом було доставлено до Збройних сил України.

Д-р Ф. Карбер читав лекції про Україну перед американським та европейським військовим командуваннями, а його доповідь  „Уроки, здобуті в результаті російсько-української війни“ була взята на озброєння генералом Г. Р. МекМестером, який став радником президента з національної безпеки. Д-р Ф. Карбер та генерал В. Кларк були першими лавреатами Премії УККА „Друзі України“ у 2017 році.

Презентація д-ра Ф. Карбера була на основі останніх досліджень фонду „Потомак“ – він надав дані в діяграмах та мапах, які показали, що Україна перебуває на критичному перехресті, а її майбутнє передбачає визнання та вирішення трьох викликів: російська загроза є не тільки проти України, а й спрямована на США та Европу; українську армію було реформовано і питання полягає в тому, щоб ця модернізація була стійкою в довгостроковій конкуренції з Росією як ворожим сусідом; США та европейські союзники повинні надавати всю необхідну військову допомогу Україні, щоб Україна могла увійти до НАТО.

Д-р Ф. Карбер зазначив, що українські війська зменшать необхідну кількість американських військ на території Европи. Це забезпечить центр ваги для зменшення російського домінування в Чорному морі, надасть західній протиповітряній обороні суттєве покращення в ранньому оповіщенні, а також суттєво обмежить можливість російської аґресії проти НАТО.

У своєму висновку Ф. Карбер наголосив, що в час політичних протиріч  українська діяспора може відігравати вирішальну ролю в тому, щоб зробити Україну стратегічним союзником США. Також він підкреслив необхідність поширювання українцями важливої інформації серед американців.

П. Бенсак (армія США), командувач Українських Аме­ри­канських Ветера­нів (Станиця 32)‚ представив генерал-лейтенанта М. Забродського‚ який у 2014 році, під час війни на Донбасі, здійснив рейд у тил противника. За три тижні 95-ий батальйон, яким він керував, пройшов 470 кілометрів, з яких 170 – ворожими тилами. Внаслідок цього рейду близько 3,000 українських військових мали змогу вийти з оточення, було звільнено 250 одиниць військової техніки. За словами Ф. Кар­бера, це був найдовший рейд збройних формувань у сучасній військовій історії. У 2017 році М. Забродський був призначений командувачем антитерористичної операції. У 2019 році його обрали до Верховної Ради у складі „Европей­ської солідарности“.

Під час своєї презентації М. Заброд­ський надав вичерпну інформацію про стан української армії‚ нагадав, що після розпаду Радянського Союзу Україна мала одну з найбільших армій Европи та третій за величиною ядерний арсенал у світі після США та Росії. Проте внаслідок економічної кризи Україна не могла дозволити собі сильну армію. У 2014 році почалися нові реформи для переорганізації армії та підготовки майбутніх офіцерів‚ було збільшено військовий бюджет, військовий персонал і підвищено бойову готовність військ. М. Забродський пояснив, що багато країн надавали Україні матеріяльну та технічну підтримку та допомагали у підготовці військово-медичних кадрів, проте саме зусилля США відіграли головну ролю.

П. Бенсак подарував гостеві монету від американських ветеранів з їхнім лоґотипом на передній панелі та Національним пам’ятником на звороті у презентаційній скринці з написаним на табличці ім’ям генерал-лейтенанта. І. Дячун вручив М. Заб­родському та Ф. Карберу офіційний різдвяний орнамент Білого Дому від 2019 року, який присвячений Ігореві Сікорському, компанія якого будує всі президентські гелікоптери.

На завершення заходу було передано відеофільм, підготовлений Марією Дзюмою, у якому зображено звершення генерал-лейтенанта М. Забродського на тлі гимну ОУН.

До складу Організаційного Коміте­ту свята увійшли І. Дячун, М. Фаріон, П. Бандрівський, М. Коркач-Грошко, Леся Багрій, М. Мельник, М. Дзюма, Марія Дмитрів, Міла Лугова, Наталія Онисько, Роман Яцківський.

 

Переклад: Міла Лугова.

Коментарі закриті.