23 квітня, 2020

Відбувся черговий обмін полоненими

Обмін полоненими у Майорському. (Фото: Офіс Президента України)

КИЇВ. – Україна 16 квітня провела обмін полоненими з так званими „ДНР” та „ЛНР”. Про це повідомив Віце­прем’єр, Міністер з питань реінтеґрації тим­часово окупованих територій Олексій Резніков. Додому повернулися 20 осіб.

Серед них Віталій Желдак, який був засуджений так званим „Верховним судом ЛНР” та незаконно утримувався у Слов’яносербскій виправній колонії Луганської области, Олександр Табач­ний – інвалід та ветеран Міністерства внутрішніх справ України, один з най­стар­ших хто потрапив у полон, Алев­тина Попова, яка незаконно утриму­валася з 2018 року у виправній уста­нові на тимчасово окупованій тери­торії міста Луганськ, наймолодший серед громадян України Сергій Русі­нов, який повернувся на підконт­рольну Україні територію. Він був затриманий сило­виками так званої „ЛНР” у 2018 році через те, що в соціяль­них мережах зак­ли­кав до єдности України та засу­джував діяльність незаконних зброй­них фор­мувань так званої „ЛНР”.

Україна віддала 14 осіб. Чотири осо­би, про яких запитувала інша сторона, відмовилися їхати на тимчасово непід­контрольні території і залишилися в Україні.

Обмін проходив у присутності пред­ставників Організації Безпеки і Спів­робітництва у Европі, Червоного Хрес­та, гуманітарної місії Організації Об’єд­на­них Націй і російського консула. Пер­ший етап відбувся поблизу котроль­ного пункту Майорське, другий – біля селища Щастя.

З огляду на карантин, всіх звільне­них українців направлять на обов’яз­кову обсервацію, забезпечать всім необхід­ним – медичною контролею, харчуван­ням, одягом і засобами зв’язку.

Переговори про звільнення україн­ців, які утримуються на території анек­сованого Криму та в Росії, три­вають.

Президент України Володимир Зелен­ський сказав, що українська влада боротиметься, поки кожен український бранець не повернеться додому. У грудні 2019 року представ­ниця України в гуманітарній підгрупі на мінських переговорах Валерія Лутковська заявляла, що ще близько 300 людей перебувають у полоні. За її словами, українській стороні відомо, що в місцях позбав­лення волі перебу­ває близько 200 людей, в яких відсутні документи.

Загалом плянувалося, що 16 квітня на підконтрольну територію України будуть повернуті 19 полонених, але в підсумку повернулося 20.

 

ВВС, „Українська правда”

Коментарі закриті.