14 вересня, 2018

Вселенський Патріярх призначив екзархів

КИЇВ. – Вселенський Патріярх Варфоломій призначив двох екзархів (представників) у Києві у межах підготовки до надання Православній Церкві в Україні автокефалії – Архиєпископа Даниїла Памфілійського зі США та Єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. 

Екзархи взаємодіятимуть з українською владою і церквами щодо організації майбутнього собору. На ньому можуть проголосити створення Помісної Православної Церкви та обрати її предстоятеля. Призначення екзархів у Києві обумовлене необхідністю проводити активну роботу з підготовки надання автокефалії Православній Церкві в Україні, проведення відповідних зустрічей та консультацій. 

Звання чи титул екзарха у даному випадку означає особисте уповноваження Вселенського Патріярха представляти його особу. 

Ситуація в Україні стала головною темою спішно організованих переговорів Патріярхів Московського Кирила та Константинопільського Варфоломія в Стамбулі. Цю зустріч 31 серпня багато українських і деякі російські засоби масової інформації назвали дипломатичною поразкою глави Російської Православної Церкви.

У київських церковних та політичних колах заявляють, що формальних перешкод для надання Українському православ’ю Томосу про автокефалію (грамоти про незалежність) не залишилося.

7 вересня пролунала реакція Москви на заяви Константинополя. Прес-секретар Патріярха Кирила священик Олександер Волков заявив: „Після зустрічі патріярхів 31 серпня ми стали свідками низки не до кінця нам зрозумілих заяв з боку константинопільської ієрархії“. 

Голова синодального відділу Московського Патріярхату із взаємин церкви з суспільством Володимир Легойда заявив: „Призначення Константинопольським Патріярхом своїх представників-єпископів в Україні – без погодження з Патріярхом Московським і Митрополитом Київським і всієї України – є не що інше, як безпрецедентно грубе вторгнення на канонічну територію Московського Патріярхату“. Він пригрозив, що такі дії „не залишаться без відповіді“.

Томос про українську автокефалію може затвердити Синод Вселенського Патріярхату на засіданні 9-11 жовтня. 

 

Коментарі закриті.