27 квітня, 2018

Владика Андрій Рабій виступив з доповіддю 

Під час зустрічі Владика Андрій Рабій (зліва) та академік Леонід Рудницький. (Фото: Стефан Фартушок)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 12 квітня на форумі Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ США та Осередку Праці Наукового Товариства ім. Шевченка відбувся виклад Єпископа-помічника Філядельфійського Андрія Рабія на тему „Сучасний стан УГКЦ в Україні та екуменічний вимір її діяльности“. Владика представив стан Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) за 1989-2011 роки. Вихід з підпілля дав нагоду Церкві стрімко розвиватися, формувати структури, організовувати парафіяльне життя. Це сприяло появі нових громад в усіх реґіонах України. У 2011 році УГКЦ налічувала 5.5 млн. членів, мала 3,765 громад, 106 монастирів з 1,250 ченцями й черницями, 15 навчальних закладів з 1,539 слухачами, 2,303 священослужителі, 1,163 недільних школи, 28 періодичних видань, 3,581 храм та каплицю. На той час в Україні УГКЦ складалася з Київської та Львівської архиєпархій, Івано-Франківської, Коломийсько-Чернівецької, Самбірсько-Дрогобицької, Тернопільсько-Зборівської, Бучацької, Стрийської й Сокальсько-Жовківської єпархій, Донецько-Харківського, Одесько-Кримського та Луцького екзархатів. Автономний статус зберігала Мукачівська єпархія ГКЦ, яка формально є окремою Церквою свого права і не підпорядкована УГКЦ.

Владика Андрій зупинився на новітній добі діяльности УГКЦ в Україні, умовна точка відліку якої починається від Пастирського Листа Патріряха Святослава „Жива Парафія – місце зустрічі з Живим Христом”. На думку доповідача, цей документ є програмою Церкви, яка передбачає її подальший розвиток через Слово Боже, Святі Тайни та молитву, служіння ближньому, зріст громад, плекання і служіння єдности та місійний дух парафіяльної спільноти. Саме ці аспекти дають можливість УГКЦ бути активною учасницею екуменічною діялогу з іншими Церквами, про що говорилося у доповіді. Владика детально з’ясував поняття екуменізму як єдности між християнами та Церквами – процесу, що виключає будь-яке політичне забарвлення. Він окремо зупинився на екуменічних взаєминах УГКЦ з усіма Церквами в Україні. Владика Андрій підкреслив, що найвіддаленіші та найскладніші стосунки надалі зберігаються з Українською Православною Церквою Московського Патріярхату, яка відверто підтримує російську аґресію на сході держави і є прямим носієм політики Кремля. Теплі відносини в царині екуменізму УГКЦ плекає з УПЦ КП та УАПЦ. Владика Андрій підкреслив значну гуманітарну підтримку з боку Римо-Католицької Церкви та насамперед Папи Франциска, якому ще з дитячих років близькою є Україна, її культура та східня християнська духовність. 

Голова товариства академік Леонід Рудницький вручив Владиці Андрієві подарунковий комплект друкованих видань „Святої Софії“. 

 

Коментарі закриті.