29 березня, 2019

Виставки розповіли про Карпатську Україну 

На відкритті виставки (зліва): автор проєкту історик Олександр Пагіря‚ заступник Міністра культури України Юрій Рибачук‚ голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та Віце-прем’єр-міністер з питань европейської та евроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 15 березня у Верховній Раді України та Національному музеї історії України відкрилася виставка „Срібна земля. До 80-ліття утворення держави Карпатська Україна“, ініційована та підготовлена Фундацією ім. Олега Ольжича. Упорядники Олександр Кучерук, Сергій Кот, Юрій Черченко. 15 березня – пам’ятний день проголошення незалежної держави Карпатська Україна у 1939 році. Події на Закарпатті є важливим етапом загальноукраїнського процесу державотворення та боротьби українців за незалежність у ХХ ст.

Вітаючи українців з цією визначною пам’ятною датою, голова Верховної Ради Андрій Парубій запросив депутатів, журналістів і гостей ознайомитися з виставкою. 

Водночас в Національному музеї історії України ця виставка відкрилася у більш розгорнутому вигляді із залученням унікальних фотографій, документів, періодичних видань та рідкісних книг з фондів Архіву ОУН Бібліотеки ім. О. Ольжича при Фундації ім. О. Ольжича та Національного музею історії України.

„Карпатська Україна як держава проіснувала недовго, проте залишила свій слід в українській історії та підтвердила, що Закарпаття є українською землею, а українці цього краю – невід’ємною частиною української нації“, – наголосив під час відкриття виставки заступник голови правління Фундації ім. О. Ольжича О. Кучерук. 

Головна мета виставки „Срібна Земля“ – на основі ориґінальних матеріялів показати процес побудови незалежної держави на частині українських етнічних земель у передчассі Другої світової війни.

Виставка у Національному музеї історії України триватиме близько місяця. 

Фундація ім. Олега Ольжича 


Афіша та один експонат виставки у Верховній Раді України. (Фото: Фундація ім. Олега Ольжича)

КИЇВ. – 13 березня у Києві біля Головної пошти Український інститут національної пам’яті відкрив виставку „Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути Українською“. На 20 тематичних транспарентах розповідається про історію Карпатської України. 

У виставці, яку підготували фахівці інституту спільно з істориком Олександром Пагірею, представлені унікальні фото, свідчення очевидців, історичні документи. Вона знайомить з історією краю від 1918-1919 років, коли закарпатські русини здійснили першу спробу об’єднатися з українцями по інший бік Карпат у складі Української Народної Республіки зі столицею у Києві, до кривавих подій на Красному полі 15 березня 1939 року та спроб зберегти пам’ять про ті події. 

Виставка допомагає зрозуміти унікальну історичну ролю, яку відіграла Карпатська Україна в історії України та Европи загалом, і за що її називали „найменшою державою з найбільшими національними амбіціями“. 

Аналогічні виставки 13 березня відкрили в місті Хуст Закарпатської области, а 22 березня виставка демонструвалася в Ужгороді у приміщенні Закарпатської обласної адміністрації під час фестивалю, який теж був присвячений 80-річчю Карпатської України.

Для захисту Карпатської України 9 листопада 1938 року в Хусті було засновано організацію народної оборони „Карпатська Січ“, яку очолив Дмитро Климпуш. Соціяльною базою для її розбудови стали осередки Пласту, „Січі“ та „Просвіти“. У лютому 1939 року чисельність „Карпатської Січі“ досягла 15 тис. осіб. Загалом під час березневої кампанії збройні сили Карпатської України провели близько 20 боїв. 

Спогадами про свого діда Д. Климпуша на відкритті виставки біля Головної пошти у столиці поділилась нинішній Віце-прем’єр-міністер з питань европейської та евроатлантичної інтеґрації України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Виступив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. 

Виставка на Хрещатику демонструватиметься протягом березня-квітня.

 

Коментарі закриті.