12 березня, 2020

Виставка розповіла про мистця

Ілля Репін. Портрет Івана Похитонова.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 6 лютого об­ласний художній музей відзначив 170-річчя земляка-художника  Івана Похитонова‚ який у 1874-1877 роках був гласним Єлисаветградського земст­ва‚ виставкою „Диво у живописі“, де представлені фотографії, книги, публікації.

Він народився в селі на Херсонщині (нині Кіровоградської области). Батько Павло був сином запорозького козака Данила Похі­тона. Могилу художника зфотографувала директорка  музею Тетяна Ткаченко-Сухано­ва у Брессо, передмісті Льєжу‚ в Бельгії, де останні роки жив і помер клясик мініятюри у образотворчому мистецтві.

Іван Похитонов. „Хутір на Україні“.

У цьому місті його ім’ям названа одна з вулиць. Колишня вулиця Радян­ська в Кропивницькому теж тепер має ім’я І. Похитонова. Облас­ний художній музей міг би  стати одним із найвідоміших у світі, якби свого часу всесвітньо знаменитий художник І. Похитонов дотримав своєї обіцянки передати місту колекцію своїх картин. Він мав такий  намір  у 1913 році, коли міську картинну ґалерію тільки створювало Товариство поширення грамотности і ремесел.

Мистець філіґранно малював на червоному дереві, прославився акварельними мініятюрами,  на світових авкціонах його роботи високо оцінюють. 10 років тому до 160-річчя мистця в художньому музеї було представлено сім картин І. Похи­тонова, які вдалося допровадити зі збірок Національного художнього музею та Київського музею російського мистецтва. П’ять років тому у містечку Ново­українка (саме у цих краях народився художник) відбулася виставка репродукцій його картин.

Коментарі закриті.