5 березня, 2020

Верховна Рада затвердила новий Кабінет Міністрів

Денис Шмигаль (зліва) і Олексій Гончарук. (Фото: Кабінет міністрів)

КИЇВ. – 4 березня Верховна Рада Украї­ни звільнила Олкесія Гончарука з посади прем’єр-міністра. Проєкт постанови підтримали 353 депутати на позачерговому засіданні парляменту. Напередодні увечорі він подав до Верховної Ради заяву про відставку.

Верховна Рада України 4 березня на своєму засіданні затвердила склад нового Кабінету міністрів, який пред­ставив новий Прем’єр-міністер Денис Шмигаль. За таке рішення проголо­сували 277 народних депутатів.

До уряду увійшли Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль, Віцепрем’єр-міністер з питань з питань европейської та евроатлантиної інтеґрації Вадим Пристайко, Віцепрем’єр-міністер реін­теґ­рації тимчасво окупованих терито­рій Олексій Резніков, Віцепрем’єр-мі­ністер, Міністер цифрової трансфор­мації України Михайло Федоров, міністр: внутрішніх справ Арсен Аваков, у справах ветеранів Сергій Бессараб, молоді та спорту Вадим Гутцайт, охо­рони здоров’я Ілля Ємець, інфраструк­тури Владислав Криклій, соціяльної політики Марина Лазебна, юстиції Денис Малюська, Кабінету міністрів Олег Немчінов, фінансів Ігор Уманський, розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Також Рада підтримала вне­сені президентом кандидатури Андрія Тарана на посаду Міністра обо­рони та Дмитра Кулеби – на посаду Міністра закордонних справ.

Водночас залишаються без очіль­ників міністерства освіти, економіки, культури.

О. Гончарук був обраний прем’єр-мініст­ром 29 серпня 2019 року. До цього він очолював аналітичну орга­нізацію „Офіс ефективного реґулювання“.

Верховна Рада 4 жовтня 2019 року затвердила Програму діяльности уряду, запропоновану О. Гончаруком. Після затвердження програми парлямент 12 місяців не може розглядати питання про відпові­дальність уряду і звільнити його. Звільнення можливе лише у разі, якщо прем’єр-міністер сам напише заяву про звільнення.

О. Гончарук був наймолодшим очіль­ником Кабінету міністрів в історії Ук­раїни. На момент призначення йому було 35 років. Він очолював уряд 188 днів – це один з найкоротших термінів роботи для керівника уряду України.

Під час виступу в парляменті Прези­дент Володимир Зеленський відзначив як здобутки, так і недоліки роботи уряду О. Гончарука: „Цей уряд має здобутки – зниження інфляції, облікової ставки, зменшення ролі держави в економіці країни. Але правда в тому, що сьогодні українцям цього замало. Дійсно, це перший уряд, де немає топ-корупції, але не красти – замало. Це уряд нових облич, але облич замало. Потрібні нові мізки та нові серця. Цей уряд знає, що робити, але знати замало. Потрібно дуже багато працювати. Ми не повинні боятися правди і визнавати помилки. Як тільки ми зануримось у теплу ванну ілюзій, потоне вся країна. Ми постійно чули про економічний стрибок, та є відчуття, що економіка брала розгін, але спіткнулася і ризикує проїхатись обличчям по землі. За цей уряд не соромно, але хотілося б ним пишатись“.

Сам О. Гончарук під час короткого виступу з трибу­ни парляменту висловив переконання, що попри його відставку „правильний“ курс в розвитку країни збере­жеться.

Оглядачі, говорячи про причини відставки О. Гонча­ру­ка, називали проблеми з економічним розвитком, зокрема падіння промислового виробництва‚ „злив“ запису наради з економістами та фінансистами, на якій він говорив про „примітивне розуміння еконо­мічних процесів“ у Президента В. Зеленського.

Після цього сам О. Гончарук подав заяву на звіль­нення‚ але 17 січня В. Зеленський „вирішив дати шанс“ О. Гончаруку та його уряду. Втім, за півтора місяця шанс, схоже, вичерпався.

З огляду на очікувані урядові зміни у Вашінґтоні застерігають керівництво України від посилення впливу олігархів, ослаблення співпраці з Міжнарод­ним Валютним Фондом та усунення з влади компе­тент­них фахівців.

Про це 4 березня розповів колишній радник Мі­ністра оборони США Майкл Карпентер, який тривалий час досліджує ситуацію у Східній Европі, у тому числі в Україні. „Будь-який розворот від угоди з МВФ, будь-який рух у бік політизації у сфері реформи управління державної власности стали би приводами для серйозного занепокоєння“, – зазначив амери­канський експерт.

За його словами, стурбованість викликає можливе усунення з посад справді компетентних людей. „Червоним прапорцем“ може також бути натяк на те, що зі зміною уряду олігархи намагатимуться поси­лити свій вплив.

Д. Шмигалю 44 роки, він народився у Львові‚ освіту отримав у Львівській політехніці, а згодом захистив дисертацію з реґіональної економіки та розміщення продуктивних сил‚ стажувався і навчався в Німеччині. У 2009 році пішов на державну службу до Львівської обласної адміністрації, де керував департаментом економіки, інвестицій, промисловости та торгівлі‚ у 2018 році став директором Бурштинської теплоелек­тростанції‚ найбільшого в Івано-Франківській області виробника електроенерґії. Це підприємство входить до голдинґу Ріната Ахметова‚ тому Д. Шмигаля інколи називають „людиною Ахметова“. У серпні 2019 року став головою Івано-Франківської облдержадмі­ністрації‚  а на початку лютого замінив Альону Бабак на посаді міністра розвитку громад та територій.

Згідно з деклярацією за 2018 рік Д. Шмигаль  заробив 3.5 млн. грн. Родина мала в готівці 115 тис. дол. Дружина Катерина займається дрібним бізнесом у Львові у сфері послуг.

 

„Укрінформ“‚ ВВС‚ „Українська правда“

Коментарі закриті.