10 серпня, 2018

Виставка Ірени Носик була прощальною

Ірена Носик при праці в Торонтському Університеті, 1957.

ТОРОНТО. – 6 липня в ґалерії Канадської Української Мистецької Фундації (КУМФ) відбулося урочисте відкриття останньої виставки мистецьких творів Ірени-Романи Носик. Ця виставка мисткині була організована напередодні пересилання її картин до Чорткова в Україні‚ де вона народилася, як також напередодні другої річниці смерти мисткині, яка відійшла у вічність 21 липня 2016 року.

Виставку відкрив голова Української Спілки Образотворчих Мистців в Канаді (УСОМ) Олег Лесюк. Він сказав, що св. п. І. Носик була однією з перших членів УСОМ і брала участь у першій вистаці 1957 року. Слово про творчість мисткині мала д-р Дарія Даревич. Від родини говорила Марійка Голіната, яка поділилася споминами про свою тету І. Носик і подякувала організаторам виставки.

Ірена Носик. Мозаїка.

Ірена Носик. Мозаїка.

На стінах ґалерії було 47 творів мисткині: портрети, квіти, дерева, краєвиди, українська історична тематика і фолкльор. 

І. Носик – малярка, мозаїст і біологічний науковий ілюстратор, народилася 30 травня 1928 року у Чорткові, у родині колишнього сотника Української Галицької Армії і кооператора Івана Романа Носика (1899-1989) і Лідії Носик (1906-1981) з дому Горбачевської. В часі Другої світової війни родина виїхала до Праги, а відтак до Інсбруку в Австрії‚ де І. Носик навчалася в Мистецькій школі та в Університеті Інсбруку ім. Леопольда Франценса. 

Ірена Носик. „Ґлядіолі“.

Ірена Носик. „Ґлядіолі“.

До Канади І. Носик приїхала 1948 року, спершу до Вініпеґу, а відтак переїхала до Торонто‚ де продовжувала навчання в Онтарійському коледжі мистецтва. У 1951-1976 роках працювала в університеті як біологічний науковий мистець-ілюстратор. У години вільні від праці малювала для себе. Брала активну участь у мистецькому житті української громади. 

Найбільшого розголосу набули її високоякісні праці в університеті, які привернули увагу канадської преси. На жаль‚ на виставці не було цих праць. Статті в англомовній пресі мали широкий відгомін в українській пресі в Канаді, США і Франції. 

Ірена Носик. „Княгиня Ольга“, 1986 (збірка Державного музею Українського образотворчого мистецтва в Києві).

Ірена Носик. „Княгиня Ольга“, 1986 (збірка Державного музею Українського образотворчого мистецтва в Києві).

Перша індивідуальна виставка І. Носик відбулася 17 жовтня 1962 року в Торонто. Організаторами був Осередок Дочок Імперії ім. д-ра Олександра Кошиця‚ очолений Ольгою Приходько. Друга індивідуальна виставка мисткині відбулася в Українському Інституті Америки в Ню-Йорку 15-31 грудня 1979 року і була продовжена двічі аж до 22 лютого 1980 року. На цій виставці І. Носик експонувала 45 творів. В квітні 1980 року під патронатом 28-го Відділу Союзу Українок Америки з Нюарку виставка переїхала до Ірвінґтону‚ Ню-Джерзі. 

В першу річницю смерти, 4-5 листопада 2017 року‚ відбулися вшанування життя мисткині і виставка в її хаті в Торонто. І. Носик заповіла свої малюнки Краєзнавчому музеєві в Чорткові‚ тому родина радо погодилася на пропозицію УСОМ влаштувати цю останню, ретроспективну виставку перед висилкою праць в Україну. 

Ірена Носик. „Джерело життя“, 1962.

Ірена Носик. „Джерело життя“, 1962.

Коментарі закриті.