27 вересня, 2019

Вийшли на захист журналістів

Учасники віча в Черкасах‚ присвяченого пам’яті загиблих журналістів. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 20 вересня в Україні відзначали День пам’яті журналістів, смерть яких пов’язують із професійною діяльністю. Цього дня на Соборній площі міста журналісти та громадські діячі провели віче, присвячене пам’яті колеґ, що загинули під час виконання
професійних обов’язків. Пом’янули кореспондента черкаської газети „Факти” Миколу Ракшанова, який загинув від побоїв в 1998 році‚ журналіста і громадського активіста Василя Сергієнка з Корсунь-Шевченківського, викраденого і вбитого 4 квітня 2014 року‚ блоґера і громадського активіста Вадима Комарова, смертельно пораненого 4 травня та інших.

„На жаль, досі в нас не було випадків покарання винних у насильстві проти журналістів. Журналісти не почуваються захищеними і‚ виконуючи свої обов’язки, не мають впевнености у своїй безпеці”, – заявила голова обласної організації Національної спілки журналістів України, редактор газети „Черкаський край” Тетяна Калиновська.

„Ми збиралися тут, щоб почути відповідь від влади, чому виконавців і організаторів вбивства Василя Сергієнка суд випустив на волю. Щодо замовника злочину, ім’я якого знають усі, ніхто не веде навіть спроб розслідування. Ми плянуємо поїздку до президента України, щоб звернути його увагу на справу Сергієнка”, – зазначив журналіст „Антени” Дмитро Кухарчук.

„Акцію проіґнорували голова обласної адмінстрації Ігор Шевченко, начальник обласного управління поліції Валерій Лютий, прокурор области Сергій Овчаренко,  представники міської влади, і це – показово. Ми домагаємося права на безпечне виконання професійних обов’язків і покарання тих, хто цьому перешкоджає”, – заявив головний редактор газети „Репортер” Володимир Лимаренко-Полянський.

16 вересня в Україні також відзначали День пам’яті Георгія Ґонґадзе – засновника „Української правди“, якого викрали і вбили 16 вересня 2000 року. З того часу  в Україні загинуло близько 70 журналістів.

Коментарі закриті.