8 листопада, 2019

Величним концертом відсвяткували 125-річчя УНСоюзу

Гопак у виконанні ансамблю „Шумка“ з Едмонтону, Альберти. (Фото: Христя Сизоненко)

МОРІСТАВН‚ Ню-Джерзі. – 2 листопада у концертній залі Коледжу св. Єлизавети відбулося урочисте відзначення 125-річчя Українського Народного Союзу.

Зібрання відкрив і провадив програмою член Комітету з відзначення 125-річчя УНСоюзу Роман Гірняк. Молитву виголосив Митрополит Філядельфійський Української Католицької Церкви Борис Ґудзяк.

Василь Попадюк

До численних гостей – членів УНСоюзу‚ представників урядових організацій США‚ українських церков та громадських організацій звернувся з вітанням Президент УНСоюзу Стефан Качарай‚ який‚ зокрема‚ зупинився на трьох провідних аспектах 125-річної діяльности УНСоюзу – сприяння інтеґрації українців в американське суспільство‚ постійному зв’язку з українським народом‚ ефективній професійній діяльності УНСоюзу. Він наголосив‚ що 125-річчя УНСоюзу – це свято усього американського українства.

Величний концерт розпочав танцювальний ансамбль „Шумка“ з Канади (хореограф Даґ Рачинський‚ асистенти Таша Орисюк і Павло Олійник‚ музичний супровід Андрій Шуст).

Танцювальний колектив заснував 1959 року в Едмонтоні Честер Куц. Назва „Шумка“ – це нині призабуте українське слово, що означає „вихор“. „Шумка” досі залишається єдиною в Канаді компанією професійного українського танцю. За час існування колектив ґастролював у Тунісі, Японії, Китаї, звісно у Канаді та США. З особливим теплом згадують учасники колективу виступ в Україні. З ансамблем виступали на одній сцені провідні майстри сцени Джулія Ендрус‚ Кріс Пламмер‚ Андрея Бочелі та інші.

На концерті колектив показав хореографічну композицію „Традиції в русі“‚ яка включала танці Волині‚ Полісся‚ Лемківщини‚ Поділля‚ Закарпаття‚ Буковини.

Христина Соловій

У першому відділенні також виступив скрипаль-віртуоз Василь Попадюк‚ який виконав музичні твори з України та Америки‚ і солістка Христина Соловій‚ у репертуарі якої були її власні пісні (слова і музика)‚ а також лемківські пісні „Гамерицький край“ і „Під облачком“‚ народна пісня „Несе Галя воду“ та її пісня „Стежечка“ на слова Івана Франка.

26-річна К. Соловій народилася у Дрогобичі‚ тепер живе у Львові‚ має альбоми „Жива вода“‚ „Тримай“‚ „Любий друг“. Виступ К. Соловій був її дебютом у Північній Америці. Вона співала під супровід чотиричленної музичної групи.

Друге відділення концерту заполонив своїм виступом Ансамбль Бандуристок Північної Америки‚ який подарував гостям свята твори Григорія Китастого „Гомін степів“‚ Олександра Білаша „Сину‚ качки летять“ (поезія Михайла Ткача‚ аранжування Валерія Лобка)‚ „Алилуя“ (музика Леонарда Коена‚ аранжування Оксани Зелінської‚ слова Спілки Української Молоді у Великобританії)‚ сюїту народних пісень „Сюїта Купала“ (аранжування Олега Махлая‚ скрипка – Роксоляна Шепко).

Ансамбль був заснований у 2015 році. Його провідниці Оксана Родак і Оксана Зелінська успадкували мистецтво гри на бандурі від матерів. В ансамблі грають 22 бандуристки.

Ансамбль Бандуристок Північної Америки (Фото: Христя Сизоненко)

Концерт завершила хореографічна композиція клясичного „Гопака“ у виконанні 34-ох танцюристів „Шумки“ (хореограф Іван Пихлик‚ музика Ґеньо Звоздецький).

На вечорі було представлено новозаснований Залізний Фонд Публікацій УНСоюзу‚ яким керує Українська Народна Фундація. Метою фонду є створення міцної фінансової бази для майбутньої діяльности у площині інформації.

Ведучий Р. Гірняк подякував голові Комітету з відзначення 125-річчя УНСоюзу Богдані Пужик та членам комітету‚ у якому працювали Надія Фолк‚ Рома Гадзевич‚ Р. Гірняк‚ Ірена Яросевич‚ Святослава Качарай‚ Мирон Колінський‚ Рома Лісович‚ Евген Осідач‚ Евген Щерба‚ Таня Солтис‚ Оксана Станько‚ Юрій Симчик‚ Марія Люба Вальчук.

До свята випущено ошатний буклет‚ у якому вміщено вітання С. Качарая‚ програму концерту‚ розповіді про його учасників‚ нарис Головного редактора газет УНСоюзу Р. Гадзевич з історії УНСоюзу‚ перелік спонзорів‚ численні вітання друзів УНСоюзу.

Мистецьке оформлення програмки, як і оголошень ювілейного концеру, – Н. Фолк.

„Шумка“ показала хореографічну композицію „Традиції в русі“.

Коментарі закриті.