27 квітня, 2018

„Велика сімка“ підтримала Україну

Міністер закордонних справ України Павло Клімкін (зліва) з міністрами закордонних справ держав „Великої сімки“ під час зустрічі в Торонто. На зустріч запросила П. Клімкіна Міністер закордонних справ Канади Христя Фріланд (друга зліва). (Фото: КУК)

ТОРОНТО. – 22 квітня в Торонто розпочалася триденна зустріч міністрів і закордонних справ країн „Великої сімки“ (G7 або „Групи семи“). Посол України в Канаді Андрій Шевченко повідомив, що Україну вперше запросили на зустріч міністрів закордонних справ країн „Групи семи“. Він зазначив, що Міністер закордонних справ України Павло Клімкін отримав запрошення на зустріч від Міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд. 

До складу „Групи семи“ входять США, Японія, Німеччина, Канада, Італія, Франція та Велика Британія. У 2018 році у клюбі головує Канада. Українська сторона також отримала запрошення взяти участь у ознайомчій сесії, що відбулася вдома у Х. Фріланд‚ яка організувала український сніданок.

Міністер П. Клімкін провів окремі двосторонні зустрічі з міністрами закордонних справ Німеччини та Великої Британії, а також виконуючим обов’язки Державного секретаря США. 

23 квітня П. Клімкін заявив‚ що члени „Великої сімки“ погодилися об’єднати зусилля, аби допомоги Україні у протистоянні російській аґресії. Під час зустрічі йшлося також про сприяння „Великої сімки“ у реформуванні України. Країни „Великої сімки“ прагнуть, аби Україна впровадила ефективні реформи та стала „історією успіху“.

„Йшлося про підтримку українських реформ, аби Україна стала реальною історією успіху у демократичній спільноті. Є зацікавленість, у тому, щоб ми завершили реформи, необхідні для того, аби Україна стала повним членом европейського простору“, – сказав П. Клімкін. 

За його словами, на зустрічі говорили „про те, що ми можемо зробити разом, про боротьбу з корупцією, про верховенство права, збільшення допомоги як з боку ЕС, так і з боку „Сімки“. Звучало багато чудових і цікавих ідей і для мене дуже важливою була дружня атмосфера. Це не була якась формальна розмова з виголошенням заяв, а реальна розмова з турботою про нас, про те, як ми йдемо уперед“, – наголосив П. Клімкін.

На думку представників „Групи семи“, дії Росії загрожують миру і безпеці. Якщо Росія хоче, щоб до неї ставилися як до великої держави, вона повинна працювати разом з світом. 

 

Коментарі закриті.