16 липня, 2020

Битва за статус української мови триває

Під час акції проти змін до Закону України ,,Про забезпечення функціонування української мови як державної” під Коституційним судом в Києві 7 липня. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 7 липня Конституційний суд розпочав розгляд подання від фракції Опозиційного бльоку ,,За життя”. На захист закону про мову стали відомі правники Володимир Василенко та Сергій Головатий. Пред­ставник президента в Консти­туційному суді Федір Веніславський під час усних слухань у справі про конституційність ,,мовного закону” сказав, що закон ,,Про забезпечення функціонування української мови як державної” стосується застосування виключно української мови. Пред­метом правового регулювання цього закону не є статус інших мов. За словами Ф. Веніславського, Вер­ховна Рада повинна прийняти окремий закон, який регулюватиме статус російської та мов інших нацменшин. Секретар Ради Націо­нальної Безпеки і Оборони Олексій Данилов впевнений, що друга мова в Україні потрібна, але це повиннна бути англійська, яку повинні вивчати, починаючи з дитячого садку. Кілька днів тому уряд все ж ухвалив постанову про створення Секре­таріяту Упов­нова­женого із захисту державної мови як юридичної особи пуб­лічного права. Упов­новаженим із захисту державної мови призначено Тараса Креміня.

Дані опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчать про те, що мова є ґарантом незалежної держави. Це випливає з розподілу відповідей на запитання про жаль за державою, яка розпалася три десятиліття тому – за Радянським Союзом. Шкодують за розпадом СРСР 26 відс. українськомовних і 44 відс. російськомовних, 30.5 відс. етнічних українців і 67 відс. етнічних росіян.

Коментарі закриті.