23 лютого, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Відбудуться спільні військові навчання

СЕУЛ. — США і Південня Корея проведуть спільні військові навчання після закінчення Зимових Олімпійських Ігор, сказав 20 лютого Міністер оборони Південної Кореї Сонґ Янґ-му. Комуністична Північна Корея гостро зареаґувала, називаючи це „безжаліснм топтанням малих паростків миру”, після того як вона погодилася переговорювати з Південною Корею і вислала своїх атлетів на Олімпіяду в тій країні. Пхеньян давно називає військові навчання США і Південної Кореї плянами для подолання північнокорейського режиму. У навчаннях беруть участь 200 тис. південнокорейських і 30 тис. американських військовослужбовців. („Newsweek”) 

Пенс мав зустріти північнокорейців

ВАШІНҐТОН. — Бюро Віце-президента США Майка Пенса повідомило 20 лютого, що він мав мати зустріч з високопосадовцями Північної Кореї під час його перебування на Олімпійських Іграх в Пхьончхані. Але заплянована зустріч 10 лютого не відбулася, бо північнокорейці відкликали її за дві години перед початком. Вони висловили своє невдоволення нещадною критикою Пхеньяну віце-президентом, як також його зустріччю з втікачами з Північної Кореї. М. Пенс зустрівся 9 лютого з Президентом США Дональдом Трампом та іншими урядовцями перед своїм від’їздом і вони узгіднили, що приватна зустріч М. Пенса з північнокорейцями не буде переговорами, але підтвердженням твердої лінії Вашінґтону проти Пхеньяну. („The Washington Post”)

Відкликано Службу Божу після протестів

БУДАПЕШТ. — Церква Успення Божої Матері в Будапешті кожного року вшановувала пам’ять адмірала Міклоса Горти, котрий був реґентом Угорщини в 1920-1944 рока. Цього року Служба Божа за нього мала відбутися 27 січня, але була відкликана два дні раніше через протести Світового Єврейського Конґресу та інших груп, котрі вважають що М. Горти був антисемітом і дозволяв депортувати євреїв під час Другої світової війни. Для багатьох мадярів він є національним героєм. В додатку ця дата співпадає з Міжнародним днем пам’яті Голокосту. Отець Золтан Оштє, котрий служить при церкві, сказав пресі, що це був просто випадок, що запляноване відзначення співпадало з цим днем. Промовцем на святі мав бути заступник спікера парляменту, котрий є членом правлячої партії Прем’єр-міністра Віктора Орбана. („Reuters”)

Заарештовані за фотографування

БЕЛҐРАД. — Двоє громадян США і двоє України були заарештовані 18 лютого у Сербії за намагання сфотографувати штаб військової безпеки в Белґраді при помочі безпілотника. Президент Сербії Александер Вучич згадав про арешт „групи” чужинців, але додав‚ що ця справа не є „нічим особливо серйозним”. У країні зростає російський вплив та антизахідні настрої в засобах масової інформації. („Fox News”)

Зростає популярність нового закону

НЮ-ЙОРК. — Згідно з вислідами опитувань‚ проведених газетою „The New York Times” і оприлюднених 19 лютого, більшість американців тепер підтримують новий податковий закон, який Президент Дональд Трамп підписав якраз перед Різдвом 2017 року. Тоді лише 37 відс. прихильно ставилися до цього, а тепер 51 відс. Серед республіканців підтримка закону зросла від 80 до 89 відс.; серед демократів від восьми до 19 відс. („www.aol.com”) 

Пошила сукні без жодного шва

ВАШІНҐТОН. – Українська дизайнерка Ірина Левкович підкорила американців колекцією суконь „Вовняні чудеса“, які створені без жодного шва. В основі унікальних виробів ручної роботи – виключно натуральні матеріяли: волокна овечої вовни упереміш з волокнами шовку, бавовни, бамбука, банана. У травні І. Левкович плянує провести маштабну виставку в Ню-Йорку, де буде представлена її колекція з українськими мотивами. („Голос Америки“)

Трамп підтримав кандидатуру Ромні

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп 19 лютого підтримав кандидатуру Міта Ромні на сенатора з стейту Юта, хоч цей не раз критикував його. Незважаючи на цю критику в минулому, Д. Трамп після президентських виборів 2016 року брав під увагу М. Ромні на пост Державного секретаря США. М. Ромні оголосив свою кандидатуру 16 лютого на місце довголітнього уступаючого республіканського сенатора Оріна Геча. Республіканці мають 51 місце (із 100) в Сенаті, але багато законопроєктів потребують підтримки 60 сенаторів. М. Ромні є сином колишнього губернатора Мишиґену Джорджа Ромні. Він здобув популярність у стейті Юта‚ коли успішно очолював організаційний комітет Зимової Олімпіяди 2002 року в Солт-Лейк-Ситі. Після однієї каденції на пості губернатора Масачусетс, М. Ромні старався здобути номінацію Республіканської партії на президента, але програв до сенатора з Арізони Джана МекКейна. У 2012 році М. Ромні став республіканським кандидатом на президента, але програв вибори до демократичного Президента Барака Обами. („Reuters”)

Кім Джонґ-ун побоюється удару США

ВАШІНҐТОН. — Один з найвищих високопосадовців‚ котрий втік з Північної Кореї, сказав що диктатор цієї комуністичної країни Кім Джонґ-ун розпочав переговори з Південною Кореєю тільки тому, що він боїться військового удару США. Рі Джонґ-го, котрий втік 2014 року після 30 років праці над зібранням фондів для Кім Джонґ-уна, виступив 14 лютого на форумі в Центрі Вільсона у Вашінґтоні. Він додав, що не тільки погрози військового удару впливають на Пхеньян, але також теперішні сильні міжнародні економічні й дипломатичні санкції. Подібні думки висловив адмірал Військово-морських сил США Гері Геріс, Головнокомандувач Збройних Сил США в Тихоокеансько-Азійському театрі. Виступаючи 14 лютого перед Комітетом збройних сил в Конґресі, Г. Геріс сказав‚ що Кім Джонґ-ун хоче „об’єднати Корею в одну комуністичну систему, щоб осягнути те, що не вдалося його дідові й батькові”, але погрози Вашінґтону й міжнародні санкції приневолили його вперше погодитися на зустріч з главою чужої держави. („Business Insider”)

FBI мало інформації про вбивника

ПАРКЛЕНД, Фльорида. — Федеральне Бюро Розслідувань (FBI) визнало 16 лютого, що воно отримало інформації ще 5 січня про Ніколаса Круза, котрий 14 лютого застрелив 17 осіб і поранив 15 у своїй колишній середній школі в Паркленді. Директор FBI Крис Ворен сказав, що бюро розслідує‚ чому інформації про вбивника – особливо його говорення про бажання вбивати людей та турбуючі писання на соціяльних мережах – не були передані для дальшого розслідування. 19-літній Н. Круз був виключений зі школи з дисциплінарних причин. Федеральна і місцева влади кажуть, що він не мав спільників у злочині. („NBC News”)

США видали заву про суверенітет Грузії

ВАШІНҐТОН. — Державний департамент США видав заяву 26 січня, в якій засуджується угода Російської Федерації з провідниками Південної Осетії, одного з двох реґіонів‚ котрі відділилися від Грузії внаслідок грузинсько-російської війни у 2008 році. Угода мала встановити спільну військову одиницю. США засуджує цю так звану „угоду”, яка не є леґітимним міжнародним договором. Становище США є непохитне: вони вповні підтримують територіяльну цілість Грузії в її міжнародно визнаних кордонах. США вважають затвердження цієї угоди непослідовним з принципами Женевських міжнародних дискусій, в яких Росія є учасницею. США закликають Росію відтягнути свої війська до передвоєнних позицій згідно з домовленням про перемир’я 2008 року і відкликати своє визнання грузинських реґіонів Абхазії та Південної Осетії. („www.state.gov”)

Коментарі закриті.