16 лютого, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

МЗС Росії висловився про Олімпіяду

МОСКВА. — Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що обвинувачення проти його країни, що вона спонзорувала так званий „допінґ” під час Олімпійських Ігор в Сочі у 2014 році, були запляновані США, тому що „вони не можуть нас чесно перемогти”. Міжнародний Олімпійський Комітет заборонив Росії брати участь в Зимовій Олімпіяді 2018 року в Пхьончхані, Південна Корея, але дозволив деяким російським спортовцям – проти яких не винесено обвинувачень – брати участь під знаменом „Олімпійські атлети з Росії”. С. Лавров заявив це 11 лютого під час інтерв’ю на телеканалі „Росія-1 ТВ” і також опублікував на веб-сторінці свого міністерства. („AFP”)

Звільнено коментатора за образу Кореї

НЮ-ЙОРК. — Американська телевізійна компанія  „NBC” 12 лютого звільнила свого коментатора Джашуа Купер Рама за те, що образив корейців своєю заявою про японсько-південнокорейські відносини. На церемонії відкриття Олімпіяди 9 лютого в Пхьончхані, Південна Корея, Дж. Рамо сказав, що „кожний кореєць вам скаже, що Японія є культурним, технологічним і економічним прикладом, який був таким важним у їхній власній трансформації”. Корейці по всьому світі гостро скритикували його заяву. Японія сколонізувала корейський півострів в 1910-1945 роках, залишаючи глибоку спадщину недовір’я і ворожнечі в Південній Кореї. На Олімпіяді 2008 року в Пекіні Дж. Рамо працював для „NBC” як експерт з культурних та геополітичних питань. Телекомпанія перепросила організаційний комітет цьогорічної Олімпіяди, який прийняв їхнє вибачення. Дж. Рамо є членом рад директорів відомих корпорацій „Старбакс” і „ФедЕкс”. Він також є співголовою дорадчої фірми колишнього Державного секретаря США Генрі Кісінджера. „NBC” заплатила 7.65 млрд. дол. за ексклюзивне право передавати у США Олімпійські Ігри до 2032 року. З Пхьончхану вона передає 2,400 годин звідомлень впродовж 18 днів. („Reuters”)

Колишній папа „сидить на санях” 

ВАТИКАН. — Колишній Папа Бенедикт ХVІ написав листа 7 лютого в мілянському щоденнику „Corriere della Sera” у відповідь на запитання читачів, котрі турбувалися про стан його здоров’я. „У повільному занепаді моєї фізичної сили, я є на прощі до Господнього Дому”, – написав Кардинал Йосиф Рацінґер, котрому 7 квітня сповниться 91 рік життя. Від часу своєї резиґнації в 2013 році, він проживає в маленькому ватиканському монастирі, з чотирьома монахинями і своїм особистим секретарем Ґеорґом Ґийншвайн. Два роки тому Ґ. Ґейншвайн сказав, що Бенедикт „гасне як свічка, повільно й спокійно”. Він відправляє Службу Божу щоденно, молиться багато, приймає невелике число гостей і відповідає на багато листів. Він теж дивиться на телевізійні новини вечорами й читає кілька католицьких газет і теольогічних видань. Він став першим главою Католицької Церкви за сім століть, котрий зрезиґнував зі своєї посади. („AFP”)

Якою державою має бути Ізраїль?

ТЕЛЬ-АВІВ. — Міністер культури Ізраїля Аєлет Шакед заявила, що Ізраїль мусить зберегти єврейську більшість, навіть ціною людських прав. Виступаючи 12 лютого в обороні законопроєкту, який леґально визначить Ізраїль „національним домом єврейського народу”, А. Шакед сказала на конференції в Тель-Авіві, що „є місця, де характер держави Ізраїля як єврейської держави мусить бути збережений, і це часом приходиться ціною рівности”. „Ізраїль є єврейською державою. Це не є держава всіх його націй. Це означає рівні права всім громадянам, але не рівні національні права”, – додала вона. Законопроєкт перейшов прелімінарне читання в Кнесеті минулого року. Він знижує статус арабської мови, яка є рідною для 1.7 млн. палестинців в державі, з офіційної мови до мови з „особливими статусом”. Центр для оборони прав палестинських громадян Ізраїля (Мосава) заявив, що законопроєкт „виразно понижує неєверейську, палестинську арабську меншість до статусу другорядних громадян”. („Al Jazeera”)

Опозиція до законопроєкту про Голодомор

ЄРУСАЛИМ. — Заступник Посла Росії в Ізраїлі Леонід Фролов перестеріг Ізраїль 7 лютого перед законопроєктом, який формально визнає Голодомор в Україні 1932-1933 років як геноцид спричинений совєтським режимом. „Це не є добрий час обговорювати таку пропозицію”, – сказав Л. Фролов. Він говорив про законопроєкт, який проголосив би 6 грудня „Днем пам’яті про український геноцид” в Ізраїлі. Його запропонував Акрам Гасон, член центристської партії в правлячій коаліції Прем’єр-міністра Ізраїля Беніяміна Нетанягу. Міністер оборони Авіґдор Ліберман назвав автора законопроєкту „маревним”. А. Гасон подав свою пропозицію після відбуття тримісячної подорожі в Україну, де він розглянув це питання. „Я працюю для парляменту Ізраїля – демократії з людськими цінностями, заснованої після геноциду. Чому б нам не визнати цей геноцид”? – він запитав. Уряд Б. Нетанягу давно шукає добрих взаємин з Кремлем; тому Ізраїль не вмішувався в кримську кризу 2014 року, навіть коли США засудили Росію. („Reuters”)

Голова СБУ дав інтерв’ю журналістам

ВАШІНҐТОН. — Голова Служби Безпеки України (СБУ) Василь Грицак 6 лютого зустрівся з репортерами у Вашінґтоні. Мережа „Блумберґ” надрукувала 7 лютого підсумки цього інтерв’ю під заголовком „Головний шпигун України задоволений Трампом”. Автор Елі Лейк пише, що військова та розвідувальна співпраця з США є важливішою для України, ніж деякі проросійські заяви Президента Дональда Трампа. В. Грицак навів такі арґументи: „Ми аналізуємо дії уряду США. Це включає не тільки санкції, але і надання летальної зброї та інші дії”. „Наші контакти з американською розвідкою тепер на висоті”, – він зазначив. Згідно з своїми американськими джерелами, автор пише, що співпраця між Центральним Розвідувальним Управлінням (CIA) та СБУ стала тіснішою від 2014 року після анексії Криму Росією. Він стверджує, що високопосадовці Адміністрації Президента Барака Обами відраджували своїм українським колеґам від збройного спротиву. („Голос Америки”)

Північна Корея використовує Олімпіяду

НЮ-ЙОРК. — Кім Гйон Гуі була одною з двох північнокорейських аґентів, відповідальних за вибух в 1987 році південнокорейського літака, в якому загинуло 115 осіб. У інтерв’ю для телеканалів „NBC” (24 січня) та „CNN” (26 січня), вона розказала, що це було зроблено за наказом Кім Джонґ Ipa, батька теперішнього диктатора Північної Кореї Кім Джонґ-уна, напередодні Олімпійських Ігор, які гостила Південна Корея 1988 року. К. Гуї була заарештована й засуджена на смертну кару після суду в Південній Кореї, але пізніше була помилувана і проживала під охороною уряду. „Північна Корея використовує Олімпіяду як зброю”, – вона сказала. – Вони хочуть втекти від санкцій, залицяючись до Південної Кореї, щоб викрутитися від міжнародної ізоляції”. Подібні перестороги висловили міжнародні експерти й військові кола США, котрі вказують, що недавні „миролюбні” кроки Пхеньяну є тільки фасадою для прихованих цілей: загнати клина між Сеулом і його союзниками, зменшити військову присутність США на півострові та отримати фінансову допомогу для режиму. („Newsweek”) 

Еспанія видала США росіянина

БРИДЖПОРТ, Конектикат. — Еспанія погодилася на вимогу США на екстрадицію російського громадянина, якого підозрівають що він є одним з найбільш горезвісних так званих „спамерів” у світі. 37-літній Петро Левашов з Санкт-Петербурґу був затриманий минулого року в Барсельоні на прохання уряду США за обман і нелеґальне перехоплення електронічних комунікацій. Прелімінарне переслухання відбулося 2 лютого у федеральному суді в Бриджпорті. Йому закидають створення мережі з понад 100 тис. комп’ютерів, які випускали мільярди штук фальшивої електронної пошти. Він зміг проникнути в різні системи, дістаючи доступ до банкових конт та інших цінних інформацій.. („Associated Press”)

Коментарі закриті.