13 серпня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Байден визначив віце-президента

ВАШІНҐТОН. – Кандидат на виборах президента США в листопаді від Демократичної партії Джо Байден визначився з кандидатурою віце-президентки, яка змагатиметься разом із ним проти Президента Дональда Трампа і Віце-президента Майка Пенса. Дж. Байден повідомив 11 серпня, що він обрав за свою партнерку на виборах Камалу Гaріс, темношкіру сенаторку-демократку з Каліфорнії, доньку еміґрантів з Індії та Ямайки. Юристка за освітою, вона з часів президентства Барака Обами, коли Дж. Байден був віце-президентом, в 2011-2017 роках була головним прокурором Каліфорнії. На правиборах на президента від Демократичної партії цього року була однією з суперниць Дж. Байдена. „Маю за честь оголосити, що я обрав Камалу Гaріс, безстрашну борчиню за „маленьку людину” і одну з найкращих службовиць суспільству, за мою партнерку на виборах”, – написав Дж. Байден у твітері. 55-річна К. Гaріс стане першою темношкірою висуванкою на виборах президента і віце-президента США, а в разі обрання стане й першою жінкою на віце-президентській посаді. Після того як К. Геріс припинила власну кампанію на президента, вона виступила на підтримку Дж. Байдена, котрий давно давав знати, що хотів би мати за свого віце-президента жінку. А з кінця травня, коли у США спалахнули расові протести, він висловив бажання, щоб його віце-президентка була теж темношкірою. К. Гaріс народилася в Каліфорнії; її батько – еміґрант з Ямайки африканського походження, а мати була еміґранткою з Індії. Якщо Дж. Байден буде обраний, то в листопаді йому вже сповниться 78 років, і він стане найстаршим президентом США на момент інавґурації. Він не давав чітко знати, чи буде в разі обрання змагатися й за переобрання на другий термін у 2024 році. Якщо в такому разі він відмовиться від переобрання, К. Гaріс може стати того року провідною претенденткою на президентську посаду від демократів. (Радіо Свобода)

 

Досліджують джерела вибуху в Бейруті

БЕЙРУТ, Ліван. – Величезний вибух в Бейруті 4 серпня спричинив смерть понад 200 осіб і поранив близько 5,000. Губернатор Бейруту Марван Абоуд сказав, що понад 300 тис. осіб тимчасово є бездомними, а шкоди нанесено на 10-15 млрд. дол. Виявилось, що вибухнуло 2,750 тон аміячної селітри в товарному складі порту. На прохання уряду кіпрські слідчі провели розмову з російським підприємцем Ігорем Ґречушкіном, котрий проживає на острові Кіпр. У 2013 рoці йогo корабель, який плив з Грузії до Африки, затримався в Бейруті. Коли виявилося, що 40-літній корабель не є придатний до мореплавання, власник залишив його в порту. Ліванський уряд переніс селітру до складу, але не подбав про відповіде забезпечення. Митники звертались до ліванських судів принаймні шість разів у 2014-2017 роках, щоб забрати й позбутися небезпечного матеріялу. Уряд тепер тримає під домашнім арештом всіх, хто відповідав за безпеку впродовж останніх шести років. В країні поширилися протести проти уряду, бо люди вважають цю трагедію наслідком закостенілої корупції та поганого управління. Прем’єр-міністер Гасан Діаб оголосив 11 серпня, що його уряд зрезиґнував. („BBC”, „Daily Mail”)

 

Байден не поїде на конвенцію демократів

ВАШІНҐТОН. – Конвенція Демократичної пар­тії має розпочатися 17 серпня в Мілвокі. Демо­кратичний національний комітет повідомив 5 серпня, що колишній Віце-президент Джо Байден не поїде особисто до Мілвокі через пандемію коронавірусу. Замість того він прийме номінацію своєї партії на президента в своєму стейті Делавер. („CBS News”)

 

З Капітолія усунуть статуї конфедератів

ВАШІНҐТОН. – Палата Представників 22 липня проголосувала 305-113 за законопроєктом, щоб усунути статуї конфедератів з Капітолія США. Він закликає усунути статуї генерала Роберта Е. Лі, головнокомандувача Армії Конфедерації під час Громадянської війни, Президента Конфедераціїї Джеферсона Дейвіса та принаймні восьми інших високопосадовців Конфедерації. Законопроєкт ще мусить пройти в Сенаті, а відтак бути підписаний президентом. („Associated Press”)

 

США „стурбовані” виборами в Білорусі

ВАШІНҐТОН. – Прес-секретар Білого Дому Кейлі МекЕнені сказала 10 серпня, що адміністрація „глибоко стурбована” президентськими виборами в Білорусі, де служби безпеки насиллям і масовими арештами відповіли на мирні демонстрації в Мінську та околиці столиці. Протести розпочалися день раніше, коли висліди виборів дали перемогу Президентові Олександрові Лукашенкові, котрий вже править країною 26 років і є знаний як „останній диктатор Европи”. Державний секретар США Майк Помпео заявив, що вибори були „не вільними й не справедливими” і засудив намагання уряду придушити протести та закрити доступ до інтернету. У Конґресі США голова Комітету закордонних справ демократ Еліот Енґель з Ню-Йорку і найстарший за посадою республіканець Майкл МекКовл з Тексасу видали спільну заяву, називаючи вибори „сфальсифікованими від самого початку” і висловлюючи підтримку демонстрантам. Кандидати опозиції відкидають висліди виборів, які дають перемогу президентові з приблизно 80 відс. голосами. Поліція затримала близько 3,000 осіб в країні під час демонстрацій. („The Hill”)

 

Німеччина незадоволена листом сенаторів

БЕРЛІН. – Міністер закордонних справ Німеч­чини Гейко Маас 10 серпня висловив незадоволення листом американських сенаторів про бажання запровадити санкції проти німецького порту, де будується остання секція газогону „Північний потік 2”. Республіканці Тім Кaттон, Тед Круз і Рон Джaнсон оприлюднили листа, в якому пообіцяли жорсткі санкції проти компанії „Fährhafen Sassnitz GmbH”, оператора порту Муркан, який розташований на острові Руген в Балтійському морі. Раніше під час слухань в сенатському Комітеті з міжнародних відносин, Державний секретар США Майк Помпео заявив, що США зроблять все, щоб газопровід „Північний потік 2” не загрожував Европі. Він сказав, що Президент Дональд Трамп усвідомлює, що російський газопровід є загрозою та є величезним важелем впливу Росії „не лише проти Німеччини та Европи у ширшому розумінні, а також і проти України”. („Голос Америки”)

 

Іран закрив газету

ТЕГРАН. – Іранський уряд 10 серпня закрив газету, яка опублікувала завваги фахівця, котрий сказав, що офіційні цифри про коронавірус в країні включають тільки 5 відс. всіх захворювань і смертей. День раніше шоденник „Джагане Санат” зацитував епідеміолога Мугамада Магбуфара, котрий брав участь в боротьбі з коронавірусом, що адміністрація „змайструвала статистику” для публіки з політичних і безпекових причин. Міністерство охорони здоров’я звітувало, що близько 330 тис. осіб захворіли на коронавірус, а 18,616 померли. Газета виходила від 2004 року і зосереджувалася в більшості на бізнесових новинах. („Associated Press”)

 

Американці схвалюють Верховний суд

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 5 серпня висліди свого опитування щодо думок американців про діяльність Верховного суду США. Більшість опитуваних (58 відс.) схвалюють дії суду. Це є найвищий рівень від 2009 року і він вказує, що суд втішається підтримкою як респубіканців, так і демократів. За останній термін суд виніс багато важливих рішень, деякі на користь одної партії, а деякі на користь другої. Опитування показують, що Верховний суд є неполітичною інституцією. („www.gallup.com”)

 

Айова дозволяє злочинцям голосувати

ДЕ-МОЙН, Айова. – Республіканський губернатор Айови Кім Рейнолдс 5 серпня підписала розпорядження, яке автоматично дозволяє злочинцям голосувати, якщо вони відсиділи свій вирок. Розпорядження не відноситься до тих, кого засуджено за вбивство. Подібне розпорядження видав демократичний губернатор Том Вілсак у 2005 році, але його наступник, республіканець Тері Бранстад відкликав його в 2011 році. („CNN”)

Коментарі закриті.