13 серпня, 2020

Вибух у Бейруті cпричинила селітра з російського судна

Зруйнований вибухом Бейрут. (Фото: Радіо Свобода)

БЕЙРУТ. – Увечері 4 серпня у Бейруті внаслідок потужних вибухів загинули 137 осіб, ще близько 5,000 зазнали ушкоджень. Рятувальники розшукують ще понад 100 людей, які зникли безвісти. Понад 300 тис. жителів Бейрута змушені залишити свої домівки. Сильно постраждали зерносховища: 85 відс. наявного в місті зерна зберігалося саме в зруйнованих під час вибухів елеваторах.

Вибухнули 2,750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), які шість років зберігали в порту без дотри­мання заходів безпеки. Небезпечний вантаж прибув у столицю Лівану на кораблі ,,Росус”, який належав російському підприємцю Ігорю Гречушкіну.

У 2013 році судно, яке ходило під прапором Мол­дови, мало доправити небезпечний вантаж із Батумі в Мозамбік, але через технічні проблеми у 2014 році зайшло в порт Бейруту. Ліванська влада заборо­нила судну виходити в море. Пароплав заарештували за несплату портових зборів.

Аміачна селітра призначалася для заводу з вироб­ництва промислової вибухівки в Мозамбіку. Це випли­ває з документів на вантаж, які надав колишній капі­тан судна Борис Прокошев. Документи підписав в Грузії 23 вересня 2013 року тодішній капітан ,,Росуса” В’ячеслав Абакумов.

У документі постачальником вантажу названо акціонерне товариство ,,Руставі Азот”, одержувачем міжнародний банк Мозамбіку. При цьому зазначено підприємство з Мозамбіку ,,Fabrica de Explosivos” –виробник вибухівки для комерційних цілей.

Б. Прокошев був капітаном ,,Росуса” під час плаван­ня з Грузії в Мозамбік у 2014 році. Після того, як сухо­ван­тажне судно заарештували в Бейруті, Б. Прокошев і ще кілька членів залоги майже рік не могли повер­нутися на батьківщину.

Капітан судна Б. Прокошев звертався за допомогою в консульство Росії, але не отримав її. ,,Консульство мені сказало: що ти хочеш, щоб Путін надіслав спецназ, щоб тебе тут боєм звільняли? Вони могли б найняти адвоката, подати в суд. Але нічого не зробили. У підсумку ми самі продали паливо і найняли адвоката. Він подав до суду на владу Лівану, вони ж не мали права нас тримати, у нас навіть і контракти вже закінчилися. І через суд нам дозволили виїхати”, – сказав Б. Покрошев.

За його словами, господар судна росіянин Ігор Гречушкін кинув судно з вантажем і екіпажем на свавілля долі після того, як з Бейруту ,,Росус” не випус­тили через несплату портових зборів.

,,Росус”, залишившись без нагляду, затонув. Після відбуття команди вантаж аміачної селітри виванта­жили на склад у Бейруті.

Сам Б. Покрошев – громадянин Росії, однак має посвідку на проживання в Україні і на момент найму капітаном на ,,Росус” у 2013 році проживав в Одесі.

І. Гречушкіна шукають на території Кіпру. Після арешту ліванською владою судна 2014 року І. Гре­чушкін утік, кинувши залогу і капітана корабля.

І. Гречушкін народився в 1977 році на Далекому Сході, в Далекосхідній академії державної служби в Хабаровську. У другій половині 1990-их років він влаштувався в місцеве представництво кіпрської компанії ,,Дартмонт шипінґ лімітед”.

Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль заявив, що Україна запропонувала Ліванській Республіці допомогу в ліквідації наслідків вибухів у Бейруті.

У Бейруті 30 українців звернулися по фінансову допомогу, повідомив Міністeр закордонних справ України Дмитро Кулеба 6 серпня: ,,Посольство України в Лівані опікується долею цих громадян. Ми нада­ватимемо їм необхідну підтримку”.

Громадянин України 32-річний Вільям Азар загинув внаслідок вибуху в порту Бейрута 4 серпня. Особу українського економіста встановлено серед загиблих. Про це повідомив Посол України в Лівані Ігор Осташ.

 

Радіо Свобода, ,,Укрінформ”

Коментарі закриті.