12 грудня, 2019

Інститут отримав найвищу нагороду УГКЦ

Вручення ордена Митрополита Андрея Шептицького Інс­титутові Східньохристиянських Студій ім. Мит­ро­по­лита А. Шептицького. (Фото: Борис Буняк)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 8 грудня глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук вручив орден Митрополита Андрея Шептицького Інститутові Східньохристиянських Студій ім. Митрополита А. Шептицького, який діє при Університеті Колеґії св. Михаїла Університету Торонто.

Вручення відбулося в Українській католицькій катедрі у Філядельфії. Високу нагороду від імени інституту приймали його засновник та перший директор о. Андрій Чировський, о. Петро Ґаладза, який тепер очолює інститут, та о. Андрій Онуферко, багатолітній викладач та співпрацівник інституту.

Цим орденом Синод Єпископів і глава УГКЦ відзначили багаторічну працю інституту для збереження і вивчення спадщини Митрополита А. Шептицького, плідну наукову діяльність, виховання духовенства на фундаментах освіти й духовности східньої богословської традиції, активну міжнародну, міжрелігійну та міжконфесійну діяльність. Особливою заслугою Інституту ім. Шептицького є ділення скарбами духовности в суспільному і культурному контексті Північної Америки, де він є єдиною науковою інституцією УГКЦ.

Орден Митрополита Андрея, заснований у вересні минулого року, вручається вдруге. Першим його кавалером став Архиєпископ Відня Кардинал Крістоф Шенборн. Під час урочистостей у Філядельфії орден також отримав колишній Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій.

Праця над створенням Інституту почалася 1984 року, відразу після смерти Патріярха Йосифа Сліпого. Велика Рада „Catholic Theological Union“ у Чикаґо, викладачем якої був о. д-р А. Чировський, затвердила Інститут у травні 1986 року і о. А. Чировський був його першим директором в Чикаґо та при Університеті св. Павла в Оттаві. 2014 року Інститут очолив о. д-р П. Ґаладза. У вересні 2016 року Інститут став складовою частиною Богословського факультету Університету Торонто.

Нагородження колишнього Президента Світового Конґресу Українців Евгена Чолія.

Коментарі закриті.