5 березня, 2020

Інститут експонує пам’ятники Голодомору, показує фільми канадського режисера

ТОРОНТО. – В Українському Ка­над­ському Дослідчо-докумен­таційному центру в Інституті св. Володимира восени 2019 року відкрито виставку: фотографії 53 пам’ятників жертвам Голодомору‚ встановлені поза Україною з точно поданими місцевостями, датами відкриття, іменами мистців-творців пам’ятників.

Найбільше пам’ятників у Канаді – 12‚ в Англії – 11. Перший пам’ятник був поставлений в Галіфаксі, Англія, 22 травня 1983 року. Другий (і пер­ший у Канаді) відкрили в Едмонтоні 2 жовтня того ж 1983 року. А далі – Угорщина‚ Австрія, США‚ Арґентина, Бразилія і навіть острів Сардинія.

Таблиці з фотографіями поділені на континенти, тільки одна Англія дістала окрему таблицю. Виставку з ініціятиви добровольців Центру підготували під проводом Христини Кіллам помічники. Виставка варта оглядин з географічного, мистець­кого, хронологічного бачення.

В інституті 13 лютого відбувся показ фільму „Марічка“ режисера Володимира Васіка – ентузіяста, мрійника. Показ фільму провели в театральній залі з вступним інформаційним словом Тамари Іваночко від Українського музею Канади, філія Онтаріо.

Пластуни табору „Стежки культу­ри ч. 6“, організовані куренем плас­тунок „Перші стежі“, були відвіду­вачами кіностудії „Васік“ в Ошаві саме в той час, коли у 1973 році фільмували „Марічку“. Ми стали учасниками цього романтично-патріотичного фільму, дія якого відбувається в Україні 1915 року. Фільм присвячений 60-літтю Січових Стрільців. Ми сиділи в гуцульських народних строях коло великої ватри разом зі січовими стрільцями та місцевими селянами. Весело і бадьоро співали коломийки наші таборовики. А тепер на фільмі впізнали декого з тих днів.

Відбулася зустріч з головними героями фільму „Марічкою“ – Одар­кою Худобою та „Яром“ – Юрієм Єм­цем, яким з оплесками подаровано китиці квітів. Довго при каві в дружній розмові заля повнилася споминами.

А тиждень пізніше, 20 лютого, ми оглядали фільм В. Васіка „Ніколи не забуду“, дія якого відбувається в Другій світовій війні. У вступному слові представила В. Васіка його племін­ниця Ірина Дрогобицька. Квітами вітали головну героїню фільму „Оксану“ – Роману Дольницьку.

Коментарі закриті.