17 листопада, 2017

Вшанували пам’ять Валер’яна Поліщука

РІВНЕ. – У Літературному музеї Уласа Самчука 1 жовтня запалили Свічу пам’яті до 120-ої річниці від дня народження письменника-земляка Валер’яна Поліщука та 80-річчя Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.

В. Поліщук народився 1 жовтня 1897 року в селі Більче, в селянській родині. Навчався в Інституті цивільних інженерів у Петрограді, Кам’янець-Подільському університеті, заснував у Києві літературно-мистецьку групу „Ґроно“, був одним із організаторів Федерації пролетарських письменників, членом Спілки пролетарських письменників „Гарт“, організатором і провідником літературної групи „Аванґард“. Протягом 15 років літературної діяльності видав понад 40 книг.

Він був заарештований 6 грудня 1934 року у Харкові і засуджений до 10 років позбавлення волі як активний член української націоналістичної організації. 9 жовтня 1937 року особливою трійкою НКВД Ленінґрадської області засуджений до розстрілу і страчений 3 листопада 1937 року в урочищі Сандормох.

Ім’ям В. Поліщука названо вулиці в Рівному, Млинові, Дубні, меморіяльні дошки письменникові встановлено в Малеві, Млинові, Мирогощі. Створено літературні кімнати В. Поліщука в школах, у краєзнавчому музеї.

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Ірина Баковецька вручила премії ім. В. Поліщука письменникам Михайлові Степанюкові та Лідії Гольонко. Присутні слухали пісні у виконанні Л. Гольонко. Учні читали поезії В. Поліщука.

Коментарі закриті.